fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladki drobiowe z fetą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-39
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Roladki drobiowe z fetą

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Każdy kawałek mięsa kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać cieńsze filety
  • Następnie każdy filet wkładamy między dwa kawałki folii i lekko rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5 mm
  • Filety rozkładamy na blacie, kruszymy na nie fetę oraz posypujemy posiekaną zieleniną (rozmarynem i tymiankiem) i zawijamy w rulony, po czym związujemy nicią kuchenną
  • Następnie układamy roladki w naczyniu żaroodpornym
  • Do miski wlewamy sok z cytryny oraz tłuszcz i mieszamy, a następnie tą mieszanką polewamy roladki
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (co ok. 10 minut obracamy roladki na drugą stronę)
  • Upieczone roladki nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (natką)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia roladek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Ser feta (200 g)
  • Rozmaryn (świeży) (16 g)
  • Tymianek (świeży) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym i cynamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – sówka i miś z owocami

Sówka Z kanapek wycinamy kawałki na kształt sówki Ogórka kroimy na kawałki, wycinamy plastry na oczy i małe kulki na listki Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na nos i pazury Wszystkie składniki układamy…

WIĘCEJ >

Gęś z wolnowaru

Gęś kładziemy na desce Wycinamy piersi z skórą, odcinamy nogi Korpus z skrzydłami zostawiamy sobie na rosół lub mrozimy do późniejszego wykorzystania Piersi i nogi solimy, pieprzymy, nacieramy ręką Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy…

WIĘCEJ >

Kasza jęczmienna

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej odzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy

WIĘCEJ >