Roladki drobiowe z fetą
Roladki drobiowe z fetą
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Każdy kawałek mięsa kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać cieńsze filety
- Następnie każdy filet wkładamy między dwa kawałki folii i lekko rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5 mm
- Filety rozkładamy na blacie, kruszymy na nie fetę oraz posypujemy posiekaną zieleniną (rozmarynem i tymiankiem) i zawijamy w rulony, po czym związujemy nicią kuchenną
- Następnie układamy roladki w naczyniu żaroodpornym
- Do miski wlewamy sok z cytryny oraz tłuszcz i mieszamy, a następnie tą mieszanką polewamy roladki
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (co ok. 10 minut obracamy roladki na drugą stronę)
- Upieczone roladki nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (natką)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia roladek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Ser feta (200 g)
- Rozmaryn (świeży) (16 g)
- Tymianek (świeży) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti wielowarzywne
Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Warzywa kroimy w paski Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem Nodsmażamy 2 min Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach Gryczankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon oraz kakao i mieszamy
WIĘCEJ >Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami
Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę Ziemniaki obieramy i gotujemy…
WIĘCEJ >Kapusta z grzybami
Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…
WIĘCEJ >