fbpx
logo
Szukaj
open close

Roladki drobiowe z fetą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6f4b34a7-a40f-48c1-9ad6-2c38990de2d9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Roladki drobiowe z fetą

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Każdy kawałek mięsa kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać cieńsze filety
  • Następnie każdy filet wkładamy między dwa kawałki folii i lekko rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5 mm
  • Filety rozkładamy na blacie, kruszymy na nie fetę oraz posypujemy posiekaną zieleniną (rozmarynem i tymiankiem) i zawijamy w rulony, po czym związujemy nicią kuchenną
  • Następnie układamy roladki w naczyniu żaroodpornym
  • Do miski wlewamy sok z cytryny oraz tłuszcz i mieszamy, a następnie tą mieszanką polewamy roladki
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (co ok. 10 minut obracamy roladki na drugą stronę)
  • Upieczone roladki nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (natką)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia roladek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Ser feta (200 g)
  • Rozmaryn (świeży) (16 g)
  • Tymianek (świeży) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti wielowarzywne

Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Warzywa kroimy w paski Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem Nodsmażamy 2 min Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach Gryczankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon oraz kakao i mieszamy

WIĘCEJ >

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę Ziemniaki obieramy i gotujemy…

WIĘCEJ >

Kapusta z grzybami

Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…

WIĘCEJ >