Roladki wołowe z serem i bazylią
Roladki wołowe z serem i bazylią
Przygotowanie
- Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Masę mięsną dzielimy na dwie części i rozpłaszczamy każdą część na kształt prostokąta
- Na mięso układamy ser, listki bazylii oraz posypujemy przyprawami, a następnie zwijamy (najpierw zawijamy boki, a później zwijamy – jak dywan)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec)
- Kładziemy roladki i smażymy przez ok. 7-8 minut z każdej strony (na lekko rumiany kolor)
- Rzodkiewkę kroimy w plastry
- Na talerzu układamy szpinak, kiełki oraz rzodkiewkę i skrapiamy tłuszczem (oliwą), a obok kładziemy roladki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia roladek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (150 g)
- Szpinak (75 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Rzodkiewka (45 g)
- Kiełki brokuła (32 g)
- Ser Gouda (25 g)
- Bazylia (świeża) (12 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Cebula suszona (0.5 g)
- Czosnek granulowany (0.5 g)
- Zioła prowansalskie (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosanka z pestkami dyni i jagodami Goji
Komosę ryżową gotujemy przez ok. 12-15 minut w mleku (w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody) Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami dyni oraz jagodami Goji
WIĘCEJ >Gyros z kurczaka z warzywami
Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później) Mięso pociąć w cienkie plastry Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa Posolić i popieprzyć Wymieszać i odstawić chociaż…
WIĘCEJ >Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki Następnie nacinamy cukinię dookoła na ok. 2 mm od brzegu, wyciągamy miąższ na deskę i drobno siekamy Cukinię wkładamy do…
WIĘCEJ >Saltimbocca z kurczaka z szałwią
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę grubo siekamy Na każdym kawałku mięsa kładziemy plaster szynki, posypujemy serem oraz zieleniną i zawijamy w roladki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na patelni…
WIĘCEJ >