Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym
Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym
Przygotowanie
Purée
- Obieramy marchew i ziemniaki
- Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą
- Lekko solimy
- Gotujemy 20 minut
- Odlewamy wodę/cedzimy
- Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli
- Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw
- Dodajemy estragon
- Miksujemy blenderem
- Purée nakładamy na talerz, obok kładziemy roladkę i polewamy naturalnym sosem
Kapusta z grzybami
- Kapustę wkładamy do garnka
- Dodajemy podgrzybki, razem z wodą, w której się moczyły
- Dodajemy liście i ziele angielskie
- Dolewamy wody, tak, żeby kapusta była zakryta
- Gotujemy półtorej godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
- Następnie odcedzamy kapustę na sitku (wody nie wylewamy!)
- Odważamy 200 g odcedzonej kapusty
- Resztę kapusty łączymy z wodą, która nam została i mamy na drugi dzień zamiast surówki do obiadu
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 3 minuty
- Sarnę mielinmy w maszynce do mięsa na standardowych oczkach
- Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem
- Lekko posolić i popieprzyć
- Dodajemy odważoną kapustę i mieszamy
- Rozdzielamy na 4 równe porcje
Roladka
- Karkówkę rozbić tłuczkiem na cienkie plastry
- Lekko solimy i pieprzymy
- Na każdy płat mięsa nakładamy porcję farszu
- Zawijamy boki a następnie zwijamy w rulon
- Na patelni/rondlu rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Układamy roladki i smażymy po 3 minuty z każdej strony
- Zalewamy namoczonymi borowikami (razem z tą wodą)
- Lekko solimy i pieprzymy
- Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 45 minut
- Nakładamy na talerze porcję purée, roladkę i trochę grzybów
Rady dietetyka
Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi, po prostu jej nie dodawaj. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego, a ziemniaka należy zastąpić batatem.
Uwagi
Borowiki i podgrzybki moczymy w ½ litra zimnej wody przez min. 6 godz.
Autor
Lista składników
Rolady
- 1 garść suszonych podgrzybków (10 g)
- 110 g suszonych borowików
- 500 g kiszonej kapusty
- 4 plastry karkówki wieprzowej (150 g każdy)
- 200 g łopatki z sarny
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
Purée
- 1 marchewka (60 g)
- ½ ziemniaka (ok. 40 g)
- 1 cebula (100 g)
- ¼ łyżeczki estragonu (ok. 1 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa kasztanowa na wywarze kostnym
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym (wegetariańskie)
Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…
WIĘCEJ >Zupa krem z kalarepy
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy 2-3 min Dodajemy kalarepę i podsmażamy 2-3 min Zalewamy wywarem Gotujemy 15 min na małym…
WIĘCEJ >Mus z mango
Obieramy mango i kroimy na mniejsze kawałki Pokrojony owoc blendujemy z mlekiem kokosowym na gładki mus Opcjonalnie możemy dodać ziarenka chia (niedozwolone na aip)
WIĘCEJ >