fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

Przygotowanie

Purée

  • Obieramy marchew i ziemniaki
  • Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy
  • Gotujemy 20 minut
  • Odlewamy wodę/cedzimy
  • Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli
  • Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw
  • Dodajemy estragon
  • Miksujemy blenderem
  • Purée nakładamy na talerz, obok kładziemy roladkę i polewamy naturalnym sosem

Kapusta z grzybami

  • Kapustę wkładamy do garnka
  • Dodajemy podgrzybki, razem z wodą, w której się moczyły
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Dolewamy wody, tak, żeby kapusta była zakryta
  • Gotujemy półtorej godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
  • Następnie odcedzamy kapustę na sitku (wody nie wylewamy!)
  • Odważamy 200 g odcedzonej kapusty
  • Resztę kapusty łączymy z wodą, która nam została i mamy na drugi dzień zamiast surówki do obiadu
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 3 minuty
  • Sarnę mielinmy w maszynce do mięsa na standardowych oczkach
  • Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Dodajemy odważoną kapustę i mieszamy
  • Rozdzielamy na 4 równe porcje

Roladka

  • Karkówkę rozbić tłuczkiem na cienkie plastry
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na każdy płat mięsa nakładamy porcję farszu
  • Zawijamy boki a następnie zwijamy w rulon
  • Na patelni/rondlu rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Układamy roladki i smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Zalewamy namoczonymi borowikami (razem z tą wodą)
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 45 minut
  • Nakładamy na talerze porcję purée, roladkę i trochę grzybów

Rady dietetyka

Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi, po prostu jej nie dodawaj. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego, a ziemniaka należy zastąpić batatem.

Uwagi

Borowiki i podgrzybki moczymy w ½ litra zimnej wody przez min. 6 godz.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Rolady

  • 1 garść suszonych podgrzybków (10 g)
  • 110 g suszonych borowików
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 4 plastry karkówki wieprzowej (150 g każdy)
  • 200 g łopatki z sarny
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)

Purée

  • 1 marchewka (60 g)
  • ½ ziemniaka (ok. 40 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • ¼ łyżeczki estragonu (ok. 1 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placuszki bananowe z komosy ryżowej

Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 30 minut Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok…

WIĘCEJ >

Chłodnik z melona z ogórkiem zielonym i bazylią

Melona obieramy i kroimy w kawałki Ogórek obieramy i kroimy w kawałki Pokrojone składniki wkładamy do garnka Dodajemy wodę kokosową i sok z cytryny Miksujemy blenderem Bazylię drobno siekamy i dodajemy do zupy Mieszamy i…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 min…

WIĘCEJ >

Sałatka bazowa

Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu. Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki. Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć. Układamy…

WIĘCEJ >