fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-3-3

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

Przygotowanie

Purée

  • Obieramy marchew i ziemniaki
  • Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy
  • Gotujemy 20 minut
  • Odlewamy wodę/cedzimy
  • Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli
  • Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw
  • Dodajemy estragon
  • Miksujemy blenderem
  • Purée nakładamy na talerz, obok kładziemy roladkę i polewamy naturalnym sosem

Kapusta z grzybami

  • Kapustę wkładamy do garnka
  • Dodajemy podgrzybki, razem z wodą, w której się moczyły
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Dolewamy wody, tak, żeby kapusta była zakryta
  • Gotujemy półtorej godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
  • Następnie odcedzamy kapustę na sitku (wody nie wylewamy!)
  • Odważamy 200 g odcedzonej kapusty
  • Resztę kapusty łączymy z wodą, która nam została i mamy na drugi dzień zamiast surówki do obiadu
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 3 minuty
  • Sarnę mielinmy w maszynce do mięsa na standardowych oczkach
  • Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Dodajemy odważoną kapustę i mieszamy
  • Rozdzielamy na 4 równe porcje

Roladka

  • Karkówkę rozbić tłuczkiem na cienkie plastry
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na każdy płat mięsa nakładamy porcję farszu
  • Zawijamy boki a następnie zwijamy w rulon
  • Na patelni/rondlu rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Układamy roladki i smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Zalewamy namoczonymi borowikami (razem z tą wodą)
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 45 minut
  • Nakładamy na talerze porcję purée, roladkę i trochę grzybów

Rady dietetyka

Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi, po prostu jej nie dodawaj. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego, a ziemniaka należy zastąpić batatem.

Uwagi

Borowiki i podgrzybki moczymy w ½ litra zimnej wody przez min. 6 godz.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Rolady

  • 1 garść suszonych podgrzybków (10 g)
  • 110 g suszonych borowików
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 4 plastry karkówki wieprzowej (150 g każdy)
  • 200 g łopatki z sarny
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)

Purée

  • 1 marchewka (60 g)
  • ½ ziemniaka (ok. 40 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • ¼ łyżeczki estragonu (ok. 1 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia, Sitko, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z kozim serem i pomarańczami

Marchew obieramy ze skórki a następnie obieramy dalej, żeby uzyskać wstążki Pomidorki kroimy na ćwiartki Ser kroimy w paski lub kostkę Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Na talerzu kładziemy rukolę i roszponkę Dodajemy pomidorki…

WIĘCEJ >

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….

WIĘCEJ >

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Cukinię pokroić na makaronowe paski za pomocą obieraczki julienne (Warzywo położyć na desce i jedną ręką przytrzymał jego koniec, a obieraczkę przesuwać wzdłuż całej cukinii). Po takim krojeniu zostanie resztka cukinii, której nie da się…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…

WIĘCEJ >