fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

Przygotowanie

Purée

  • Obieramy marchew i ziemniaki
  • Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą
  • Lekko solimy
  • Gotujemy 20 minut
  • Odlewamy wodę/cedzimy
  • Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli
  • Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw
  • Dodajemy estragon
  • Miksujemy blenderem
  • Purée nakładamy na talerz, obok kładziemy roladkę i polewamy naturalnym sosem

Kapusta z grzybami

  • Kapustę wkładamy do garnka
  • Dodajemy podgrzybki, razem z wodą, w której się moczyły
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Dolewamy wody, tak, żeby kapusta była zakryta
  • Gotujemy półtorej godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
  • Następnie odcedzamy kapustę na sitku (wody nie wylewamy!)
  • Odważamy 200 g odcedzonej kapusty
  • Resztę kapusty łączymy z wodą, która nam została i mamy na drugi dzień zamiast surówki do obiadu
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 3 minuty
  • Sarnę mielinmy w maszynce do mięsa na standardowych oczkach
  • Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Dodajemy odważoną kapustę i mieszamy
  • Rozdzielamy na 4 równe porcje

Roladka

  • Karkówkę rozbić tłuczkiem na cienkie plastry
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na każdy płat mięsa nakładamy porcję farszu
  • Zawijamy boki a następnie zwijamy w rulon
  • Na patelni/rondlu rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Układamy roladki i smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Zalewamy namoczonymi borowikami (razem z tą wodą)
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 45 minut
  • Nakładamy na talerze porcję purée, roladkę i trochę grzybów

Rady dietetyka

Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi lub jej nie lubisz, po prostu jej nie dodawaj. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego, a ziemniaka należy zastąpić batatem.

Uwagi

Pamiętaj, grzyby należy moczyć w zimnej wodzie przez min. 6 godz.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 22
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Purée

  • Cebula (świeża) (200 g)
  • Marchew (świeża) (180 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Estragon suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Farsz

  • Kapusta kiszona (220 g)
  • Sarnina łopatka (200 g)
  • Cebula (świeża) (100 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Podgrzybek suszony (10 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Rolady

  • Wieprzowina karkówka (400 g)
  • Borowik suszony (100 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Pokrywka do patelni, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi smażone na boczku

Boczek pokroić w centymetrowe słupki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na średnim ogniu, żeby wytopić cały tłuszcz. Szparagi opłukać i osuszyć, oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na pół. Na wytopiony boczek wrzucić szparagi. Smażyć ok…

WIĘCEJ >

Krem ziemniaczany z boczkiem

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową Na ten…

WIĘCEJ >

Wątróbka wieprzowa w pomarańczach

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >