Ryż z pomidorową salsą
Ryż z pomidorową salsą
Przygotowanie
Ryż z pomidorową salsą
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Jalapeño kroimy w drobną kostkę
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Do garnka wlewamy bulion, dodajemy salsę, mieszamy i zagotowujemy
- Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut (do momentu, aż zmięknie i wchłonie cały płyn)
- Dodajemy fasolę, jalapeño, cebulę oraz przyprawy (pieprz), dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
Salsa pomidorowa
- Pomidory kroimy w drobną kostkę
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Chili i zieleninę drobno siekamy
- Wszystkie warzywa przenosimy do miski, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.
Do tego dania możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. pomidorki koktajlowe.
Autor
Lista składników
Ryż z pomidorową salsą
- Bulion mięsny (400 ml)
- Fasola biała z puszki (400 g)
- Ryż basmati (250 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Jalapeño (60 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Salsa pomidorowa
- Pomidor (400 g)
- Cebula czerwona (80 g)
- Sok z limonki (bio) (18 g)
- Czosnek (15 g)
- Chili (10 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Cynamon mielony (0.5 g)
- Kminek mielony (0.5 g)
- Ziele angielskie mielone (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kolorowy ryż z warzywami
Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulki z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plasterki Papryki kroimy w kostkę Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy marchew i…
WIĘCEJ >Dziki ryż z chili con carne
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy chili oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy mięso i…
WIĘCEJ >Kasza, kurczak, ryż i dynia
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Kaszę i ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy…
WIĘCEJ >Pomidorowy ryż gotowany
Ryż gotujemy w garnku z wodą, solą i mlekiem kokosowym. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do garnka (gdy ryż jest jeszcze twardy). Wszystko gotujemy razem do miękkości ryżu. Co jakiś czas mieszamy i dolewamy…
WIĘCEJ >