fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z pomidorową salsą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8ebd07b1-ed8f-43e1-9a46-e704587196a2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryż z pomidorową salsą

Przygotowanie

Ryż z pomidorową salsą

  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Jalapeño kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Do garnka wlewamy bulion, dodajemy salsę, mieszamy i zagotowujemy
  • Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut (do momentu, aż zmięknie i wchłonie cały płyn)
  • Dodajemy fasolę, jalapeño, cebulę oraz przyprawy (pieprz), dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut

Salsa pomidorowa

  • Pomidory kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Wszystkie warzywa przenosimy do miski, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.

Do tego dania możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. pomidorki koktajlowe.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 17
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ryż z pomidorową salsą

  • Bulion mięsny (400 ml)
  • Fasola biała z puszki (400 g)
  • Ryż basmati (250 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Jalapeño (60 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Salsa pomidorowa

  • Pomidor (400 g)
  • Cebula czerwona (80 g)
  • Sok z limonki (bio) (18 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Chili (10 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Kminek mielony (0.5 g)
  • Ziele angielskie mielone (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grecki dip z pieczonego bakłażana

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażana wkładamy do formy, a następnie do piekarnika na ok. 15-20 minut (bakłażan powinien nabrać objętości, a skórka dość ciemnego koloru) Po tym czasie wyciągamy bakłażana z piekarnika…

WIĘCEJ >

Naleśniki z owocami

W garnku rozpuszczamy tłuszcz (masło) Do miski wybijamy jajo, dodajemy roztopiony tłuszcz, mleko, mąkę oraz sól i całość dokładnie miksujemy Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, aby zgęstniało Rozgrzewamy patelnię, którą smarujemy lekko tłuszczem…

WIĘCEJ >

Placki bananowe z owocami

Banany obieramy, łamiemy w małe kawałki i wkładamy do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy jajko, mleko kokosowe Miksujemy Dodajemy sok z cytryny Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce mąkę kokosową Jeśli ciasto jest…

WIĘCEJ >

Włoski omlet z kurczakiem

Pomidory kroimy na kawałki i przenosimy do miski Zieleninę oraz oliwki drobno siekamy i przenosimy do miski z pomidorami Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C…

WIĘCEJ >