fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z pomidorową salsą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-282
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż z pomidorową salsą

Przygotowanie

Ryż z pomidorową salsą

  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Jalapeño kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Do garnka wlewamy bulion, dodajemy salsę, mieszamy i zagotowujemy
  • Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut (do momentu, aż zmięknie i wchłonie cały płyn)
  • Dodajemy fasolę, jalapeño, cebulę oraz przyprawy (pieprz), dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut

Salsa pomidorowa

  • Pomidory kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Wszystkie warzywa przenosimy do miski, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 17
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ryż z pomidorową salsą

  • Bulion mięsny (400 ml)
  • Fasola biała z puszki (400 g)
  • Ryż basmati (250 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Jalapeño (60 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Salsa pomidorowa

  • Pomidor (400 g)
  • Cebula czerwona (80 g)
  • Sok z limonki (bio) (18 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Chili (10 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Kminek mielony (0.5 g)
  • Ziele angielskie mielone (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem jaglano-kokosowy

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę i być miękka Do kaszy dodajemy pozostałe składniki (poza owocami) i całość…

WIĘCEJ >

Szarlotka gryczano – jaglana

Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…

WIĘCEJ >

Pieczony indyk z kasztanami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kasztany kroimy na kawałki Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Indyka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem…

WIĘCEJ >

Dziecięce gofry

W garnku rozpuszczamy tłuszcz Do miski wybijamy jaja, dodajemy mąkę oraz rozpuszczony tłuszcz i mieszamy Konsystencja ciasta powinna być trochę gęściejsza od ciasta naleśnikowego – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki Masę wylewamy do rozgrzanej…

WIĘCEJ >