fbpx
logo
Szukaj
open close

Ryż z pomidorową salsą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8ebd07b1-ed8f-43e1-9a46-e704587196a2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ryż z pomidorową salsą

Przygotowanie

Ryż z pomidorową salsą

  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Jalapeño kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Do garnka wlewamy bulion, dodajemy salsę, mieszamy i zagotowujemy
  • Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut (do momentu, aż zmięknie i wchłonie cały płyn)
  • Dodajemy fasolę, jalapeño, cebulę oraz przyprawy (pieprz), dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut

Salsa pomidorowa

  • Pomidory kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Wszystkie warzywa przenosimy do miski, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.

Do tego dania możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. pomidorki koktajlowe.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 17
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ryż z pomidorową salsą

  • Bulion mięsny (400 ml)
  • Fasola biała z puszki (400 g)
  • Ryż basmati (250 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Jalapeño (60 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Salsa pomidorowa

  • Pomidor (400 g)
  • Cebula czerwona (80 g)
  • Sok z limonki (bio) (18 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Chili (10 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Kminek mielony (0.5 g)
  • Ziele angielskie mielone (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Omlet kokosowy z truskawkami

Owoce: Wiśnie drylujemy Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek Omlet: Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Kulki matcha

Orzechy moczymy w zimnej wodzie przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc) Po tym czasie orzechy odcedzamy i przenosimy do miski Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 5-10 minut, a następnie odcedzamy…

WIĘCEJ >

Zapiekane bułeczki z serem i boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułki kroimy na pół i kładziemy przeciętą stroną do góry Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni na skwarki Na bułki…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-pistacjowa (wegańska / wegetariańska)

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >