Ryżanka z truskawkami
Ryżanka z truskawkami
Przygotowanie
- Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez około 15 minut
- Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrytol i wiórki kokosowe
- Gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej do momentu, gdy wiórki i ryż pochłoną większość wody
- Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego nierafinowanego i mieszamy
- Można jeść ciepłe lub odstawić do lodówki do ochłodzenia
- Przyozdabiamy wedle uznania truskawkami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Ryżankę warto zjeść na zimno nie tylko ze względu na lepszy smak, ale również ze względu na proces powstawania skrobi opornej, która karmi pożyteczne bakterie w naszych jelitach.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych ryżanek.
Autor
Lista składników
- Woda (125 ml)
- Truskawka (100 g)
- Ryż basmati (50 g)
- Wiórki kokosowe (12 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Erytrol (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz wołowy z dynią
Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki Wrzucamy do garnka i włączamy palnik Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso puszcza soki, nie przypala się) Następnie mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia Zmniejszamy ogień…
WIĘCEJ >Mix sałat z kozim serem, łososiem, truskawkami i khaki
Sałaty kładziemy na talerz Kroimy/rozdzielamy łososia kładziemy na sałatę Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół lub ćwiartki dodajemy do sałaty Kaki obieramy, kroimy w cząstki i układamy na sałacie Polewamy sosem Na wierz kładziemy…
WIĘCEJ >Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem
Ziemniaki pokroić w kostkę Szpinak wsypać do miski z zimną wodą, wypłukać i odcedzić na sitku Boczek pokroić drobną kostkę Pomidorki poprzekrawać na połówki Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę Pokrojone składniki…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem kokosowym i z migdałami
Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Następnie posypujemy płatkami migdałowymi
WIĘCEJ >