fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryżanka z truskawkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5800fa97-4419-4482-a83a-ea557692eeb7
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryżanka z truskawkami

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez około 15 minut
  • Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrytol i wiórki kokosowe
  • Gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej do momentu, gdy wiórki i ryż pochłoną większość wody
  • Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego nierafinowanego i mieszamy
  • Można jeść ciepłe lub odstawić do lodówki do ochłodzenia
  • Przyozdabiamy wedle uznania truskawkami

Rady dietetyka

Warto zjeść ryżankę na zimno nie tylko ze względu na preferencje smakowe, lecz także na proces powstawania skrobi opornej, która karmi pożyteczne bakterie w naszych jelitach.

Uwagi

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by zainspirować się podobnymi tego typu słodkimi potrawami.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 50 g ryżu basmati/jaśminowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (12 g)
  • 1 łyżka erytrytolu (10 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego (10 g)
  • Truskawki (100 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pudding z owocami

Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa 2

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut

WIĘCEJ >

Mus czekoladowy z owocami

Jabłko i banana obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy kakao i miksujemy blenderem na gładką masę Mus nakładamy łyżką do pucharków i dekorujemy pestkami granatu, kawałkami gruszki i połówkami winogrona oraz listkami mięty

WIĘCEJ >