fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sadzone jajo na ryżu z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6c8feb97-ae70-434b-bf98-9d0d9f4e1cd5
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sadzone jajo na ryżu z warzywami

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu)
  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wybijamy jajo i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białka)
  • Awokado obieramy i kroimy w paski
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Do miski nakładamy ryż, na wierzch kładziemy jajo, a dookoła układamy pozostałe składniki (tak jak na załączonym obrazku)
  • Całość posypujemy przyprawami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia jaj sadzonych z innymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ryż basmati (100 g)
  • Brokuł (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ogórek gruntowy (35 g)
  • Awokado (35 g)
  • Szpinak (20 g)
  • Jarmuż (20 g)
  • Masło klarowane ghee (7 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kombucha

Przygotowujemy duży słoik i wsypujemy do niego herbatę Zalewamy herbatę wrzątkiem Dodajemy cukier i mieszamy Czekamy aż ostygnie Dodajemy grzybka z płynem Przykrywamy gazą i zakładamy gumkę żeby gaza nie spadła Wkładamy słoik do szafki,…

WIĘCEJ >

Burger wołowy z sałatą rzymską, ogórkiem zielonym

Wołowiną mielimy w maszynce do mielenia mięsa, mieszamy i formujemy okrągłego burgera. Smażymy go na krwisto na 1 łyżce tłuszczu, lekko solimy. Sałatę drzemy w palcach. Rzodkiew i ogórka kroimy, a następnie układamy na sałacie….

WIĘCEJ >

Jajka i awokado

Nagrzewamy piekarnik do temp. 220 st. C Łyżką wydrążamy połówkę awokado do momentu aż otwór będzie mniej więcej dwa razy większy niż na początku Kładziemy połówki awokado wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym Wbijamy…

WIĘCEJ >

Placki z batatów

Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…

WIĘCEJ >