fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sadzone jajo na ryżu z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6c8feb97-ae70-434b-bf98-9d0d9f4e1cd5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sadzone jajo na ryżu z warzywami

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu)
  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wybijamy jajo i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białka)
  • Awokado obieramy i kroimy w paski
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Do miski nakładamy ryż, na wierzch kładziemy jajo, a dookoła układamy pozostałe składniki (tak jak na załączonym obrazku)
  • Całość posypujemy przyprawami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia jaj sadzonych z innymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ryż basmati (100 g)
  • Brokuł (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ogórek gruntowy (35 g)
  • Awokado (35 g)
  • Szpinak (20 g)
  • Jarmuż (20 g)
  • Masło klarowane ghee (7 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa rybna

Rybę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy masło klarowane Rybę wraz z pokrojonymi w połówki pomidorami podsmażamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, szczypiorek i przyprawy Po dwóch minutach dolewamy wodę i zmniejszamy ogień Wszystko gotujemy…

WIĘCEJ >

Szpinak z cytrusową nutą

Rozgrzewamy oliwę na patelni Dodajemy szpinak, solimy Smażymy 4 minuty, zdejmujemy z ognia Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do szpinaku, mieszamy

WIĘCEJ >

Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym

Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min…

WIĘCEJ >

Komosanka

Komosę ryżową gotujemy ok. 12-15 minut w mleku (jeśli płyn odparuje można wlać odrobinę wody)

WIĘCEJ >