fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka grecka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8128bb10-0a78-4370-b7a5-7c6484c5c1bd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka grecka

Przygotowanie

  • Ser kroimy w kostkę
  • Pomidory kroimy w ósemki
  • Ogórka kroimy w pół plastry
  • Paprykę kroimy w paski
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Sałatę targamy na części
  • Do miski wrzucamy wszystkie warzywa oraz ser i dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy
  • Przed podaniem posypujemy sałatkę przyprawami (oregano i pieprzem) i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pomidor koktajlowy (500 g)
  • Sałata lodowa (400 g)
  • Ogórek długi (250 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina po marokańsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy przyprawy (kmin, paprykę i pieprz) i smażymy przez ok. 1 minutę Dodajemy mięso…

WIĘCEJ >

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i z truskawkami i z bazylią

Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy truskawki, posiekane orzechy i listki bazylii

WIĘCEJ >

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut) Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie Gdy ostygnie, kroimy dynię…

WIĘCEJ >