Sałatka grecka
Sałatka grecka
Przygotowanie
- Ser kroimy w kostkę
- Pomidory kroimy w ósemki
- Ogórka kroimy w pół plastry
- Paprykę kroimy w paski
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Sałatę targamy na części
- Do miski wrzucamy wszystkie warzywa oraz ser i dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy
- Przed podaniem posypujemy sałatkę przyprawami (oregano i pieprzem) i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Pomidor koktajlowy (500 g)
- Sałata lodowa (400 g)
- Ogórek długi (250 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Ser feta (100 g)
- Oliwki czarne (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Oregano suszone (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wieprzowina po marokańsku
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy przyprawy (kmin, paprykę i pieprz) i smażymy przez ok. 1 minutę Dodajemy mięso…
WIĘCEJ >Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym
Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i z truskawkami i z bazylią
Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy truskawki, posiekane orzechy i listki bazylii
WIĘCEJ >Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut) Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie Gdy ostygnie, kroimy dynię…
WIĘCEJ >