Sałatka na ostro
Sałatka na ostro
Przygotowanie
- Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, a ostrą papryczkę bardzo drobno.
- W misce mieszamy rukolę z warzywami.
- Marakuje kroimy na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ.
- Sałatkę polewamy oliwą, miąższem z marakui i sokiem z połowy cytryny.
- Sałatkę można posolić jeśli potrzeba.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego.
Uwagi
Możesz zainspirować się równie smacznymi propozycjami sałatek.
Autor
Lista składników
- 1 żółta papryka (200 g)
- 1 czerwona papryka (230 g)
- 1 ostra papryczka chili (20 g)
- 1 opakowanie rukoli (100 g)
- 2 marakuje (60 g)
- 2 garści pomidorków koktajlowych (200 g)
- ½ cytryny (40 g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Migdałowa kasza jaglana z truskawkami
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym i miodem
Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Polewamy łyżką miodu Można posypać cynamonem
WIĘCEJ >Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce
Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…
WIĘCEJ >Chłodnik truskawkowy
Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą Wstawiamy na palnik i grzejemy Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy…
WIĘCEJ >