fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka taco z kurczakiem na ciepło

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7943e2eb-1903-4f9c-8075-552eefb4f376
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka taco z kurczakiem na ciepło

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
  • Pomidory kroimy w ósemki
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w paski
  • Oliwki kroimy na pół
  • Zieleninę (kolendrę) siekamy
  • Mięso rozdrabniamy na małe kawałki i przenosimy do miski
  • Dodajemy pomidory, cebulę, awokado, oliwki oraz zieleninę i mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na blachę kładziemy placki taco i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, a gdy taco ostygną – łamiemy na kawałki
  • Sałatę rwiemy na kawałki
  • Do miski z mięsem i warzywami dodajemy taco oraz sałatę i delikatnie mieszamy (uważamy, aby awokado się za bardzo nie rozpadło)
  • Sałatkę podajemy ze śmietaną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Taco (muszla) (144 g)
  • Awokado (140 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Sałata masłowa (60 g)
  • Oliwki czarne (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosowa szarpana wieprzowina

Mięso opłukujemy i wkładamy do misy wolnowaru, dolewamy mleko kokosowe i przyprawy (solimy na końcu gotowe już danie). Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc i podajemy.

WIĘCEJ >

Carpaccio z łososia i z rzodkiewki

Na talerzu układamy naprzemiennie plastry łososia razem z plastrami awokado i rzodkiewki, polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i oleju MCT

WIĘCEJ >

Śmietana z borówkami

Do miski nakładamy śmietanę i posypujemy borówkami

WIĘCEJ >

Kotlety jagnięce w miętowej glazurze

Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do rondla Dosypujemy cukier i mąkę, dolewamy ocet i bulion, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty Po tym czasie ściągamy rondel z…

WIĘCEJ >