fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka taco z kurczakiem na ciepło

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7943e2eb-1903-4f9c-8075-552eefb4f376
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka taco z kurczakiem na ciepło

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
  • Pomidory kroimy w ósemki
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w paski
  • Oliwki kroimy na pół
  • Zieleninę (kolendrę) siekamy
  • Mięso rozdrabniamy na małe kawałki i przenosimy do miski
  • Dodajemy pomidory, cebulę, awokado, oliwki oraz zieleninę i mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na blachę kładziemy placki taco i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, a gdy taco ostygną – łamiemy na kawałki
  • Sałatę rwiemy na kawałki
  • Do miski z mięsem i warzywami dodajemy taco oraz sałatę i delikatnie mieszamy (uważamy, aby awokado się za bardzo nie rozpadło)
  • Sałatkę podajemy ze śmietaną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Taco (muszla) (144 g)
  • Awokado (140 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Sałata masłowa (60 g)
  • Oliwki czarne (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Meksykańska sałatka z grillowanym kurczakiem

Meksykańska sałatka Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez (…)

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę (…)

WIĘCEJ >

Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą

Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne (…)

WIĘCEJ >

Orzeźwiająca sałatka z melonem

Pomidorki kroimy na połówki, melona w małe kosteczki. Wszystkie warzywa mieszamy razem w dużej misce. Składniki na dressing mieszamy osobno (…)

WIĘCEJ >

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną (…)

WIĘCEJ >