Sałatka taco z kurczakiem na ciepło
Sałatka taco z kurczakiem na ciepło
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
- Pomidory kroimy w ósemki
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w paski
- Oliwki kroimy na pół
- Zieleninę (kolendrę) siekamy
- Mięso rozdrabniamy na małe kawałki i przenosimy do miski
- Dodajemy pomidory, cebulę, awokado, oliwki oraz zieleninę i mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na blachę kładziemy placki taco i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
- Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, a gdy taco ostygną – łamiemy na kawałki
- Sałatę rwiemy na kawałki
- Do miski z mięsem i warzywami dodajemy taco oraz sałatę i delikatnie mieszamy (uważamy, aby awokado się za bardzo nie rozpadło)
- Sałatkę podajemy ze śmietaną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Pomidor (300 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Taco (muszla) (144 g)
- Awokado (140 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Sałata masłowa (60 g)
- Oliwki czarne (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Meksykańska sałatka z grillowanym kurczakiem
Meksykańska sałatka Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty Dodajemy ryż i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty Dodajemy pomidory, dolewamy bulion…
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z fetą
Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…
WIĘCEJ >Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą
Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…
WIĘCEJ >Orzeźwiająca sałatka z melonem
Pomidorki kroimy na połówki, melona w małe kosteczki. Wszystkie warzywa mieszamy razem w dużej misce. Składniki na dressing mieszamy osobno w małej miseczce. Polewamy warzywa sosem i dokładnie mieszamy. Posypujemy migdałami dla dekoracji.
WIĘCEJ >