fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z cukinią i warzywami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-64
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z cukinią i warzywami

Przygotowanie

Sałatka

  • Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do cukinii
  • Do miski dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz.
  • Po tym czasie odciskamy warzywa z nadmiaru wody
  • Marchew obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do miski z cukinią
  • Paprykę kroimy w paski i dodajemy do miski z cukinią
  • Dolewamy zalewę, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz.
  • Sałatkę przenosimy do słoików, na wierzch wlewamy odrobinę tłuszczu i zakręcamy
  • Następnie pasteryzujemy słoiki przez ok. 15 minut w garnku z wodą

Zalewa

  • Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 14
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Cukinia zielona (2000 g)
  • Papryka czerwona (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Marchew (180 g)
  • Olej lniany nierafinowany (40 ml)
  • Sól kłodawska (24 g)

Zalewa

  • Cukier trzcinowy (220 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (210 ml)
  • Gorczyca – ziarno (10 g)
  • Liść laurowy (4 g)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Słoik - duży, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kulki kwasielce

Daktyle namaczamy przez kilka minut w gorącej wodzie, następnie odcedzamy i wyciskamy lekko z nich wodę. Daktyle miksujemy na gęstą masę. Do masy daktylowej dodajemy kwas L-askorbinowy, następnie stopniowo wiórki, aż będzie się dało uformować…

WIĘCEJ >

Chłodnik kokosowy

Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…

WIĘCEJ >

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.

WIĘCEJ >

Pulpeciki jaglane z warzywami

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew oraz pietruszkę obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie…

WIĘCEJ >