fbpx
Szukaj
open close

Sałatka z cukinią i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfdc97af5-4da0-4e1b-a264-1bf9026aa7d0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z cukinią i warzywami

Przygotowanie

Sałatka

  • Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do cukinii
  • Do miski dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz.
  • Po tym czasie odciskamy warzywa z nadmiaru wody
  • Marchew obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do miski z cukinią
  • Paprykę kroimy w paski i dodajemy do miski z cukinią
  • Dolewamy zalewę, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz.
  • Sałatkę przenosimy do słoików, na wierzch wlewamy odrobinę tłuszczu i zakręcamy
  • Następnie pasteryzujemy słoiki przez ok. 15 minut w garnku z wodą

Zalewa

  • Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 14
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Cukinia zielona (2000 g)
  • Papryka czerwona (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Marchew (180 g)
  • Olej lniany nierafinowany (40 ml)
  • Sól kłodawska (24 g)

Zalewa

  • Cukier trzcinowy (220 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (210 ml)
  • Gorczyca – ziarno (10 g)
  • Liść laurowy (4 g)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Słoik - duży, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sałatka z kurczakiem, awokado i pomidorkami

Mięso oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (łój) Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszą jaglaną i halibutem wędzonym

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Rybę oczyszczamy (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z rukoli, pomidorów i cebuli

Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w pół plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Ser kroimy w kostkę Wszystkie (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z serem pleśniowym lazur

Sałatę targamy na kawałki, dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i pomidora Dodajemy pokrojony ser lazur, polewamy oliwą i octem Podajemy

WIĘCEJ >

Sałatka z oliwkami

Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do szpinaku i oliwek. Posypujemy ziołami prowansalskimi i mieszamy z oliwą z oliwek

WIĘCEJ >