fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z cukinią i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfdc97af5-4da0-4e1b-a264-1bf9026aa7d0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z cukinią i warzywami

Przygotowanie

Sałatka

  • Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do cukinii
  • Do miski dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz.
  • Po tym czasie odciskamy warzywa z nadmiaru wody
  • Marchew obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do miski z cukinią
  • Paprykę kroimy w paski i dodajemy do miski z cukinią
  • Dolewamy zalewę, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz.
  • Sałatkę przenosimy do słoików, na wierzch wlewamy odrobinę tłuszczu i zakręcamy
  • Następnie pasteryzujemy słoiki przez ok. 15 minut w garnku z wodą

Zalewa

  • Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 14
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Cukinia zielona (2000 g)
  • Papryka czerwona (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Marchew (180 g)
  • Olej lniany nierafinowany (40 ml)
  • Sól kłodawska (24 g)

Zalewa

  • Cukier trzcinowy (220 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (210 ml)
  • Gorczyca – ziarno (10 g)
  • Liść laurowy (4 g)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Słoik - duży, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mrożony jogurt z marakują

Marakuje kroimy na pół i wydrążamy miąższ do miski Formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą, zostawiając dużo zwisającej folii na brzegi Do miski wlewamy jogurt, wsypujemy cukier puder i ucieramy do momentu, aż cukier się…

WIĘCEJ >

Sałatka z fetą i arbuzem

Do miski wrzucamy sałatę Arbuza oraz ser kroimy w kostkę i dodajemy do miski Całość polewamy tłuszczem (lub sosem) i posypujemy pestkami (jeśli są wymienione w składnikach)

WIĘCEJ >

Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat

Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…

WIĘCEJ >

Czekoladowe mleko

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego. Miksujemy do powstania pianki (ok. 3 minuty) i podajemy.

WIĘCEJ >