Sałatka z czerwoną fasolą i tuńczykiem
Sałatka z czerwoną fasolą i tuńczykiem
Przygotowanie
Sos
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
- Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, zakręcamy i potrząsamy nim do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję sosu
Sałatka
- Jaja gotujemy na twardo (ok. 7-8 minut), następnie odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty
- Kukurydzę i fasolę przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
- Tuńczyka odsączamy z zalewy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Jaja obieramy ze skorupy i kroimy w ósemki
- Wszystkie składniki (poza jajami i słonecznikiem) wrzucamy do miski, dolewamy sos i mieszamy
- Na wierzch kładziemy jaja i delikatnie mieszamy
- Wierzch sałatki posypujemy słonecznikiem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
Sos
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Musztarda (10 g)
- Olej lniany nierafinowany (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól morska (1.5 g)
Sałatka
- Pomidor koktajlowy (160 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Tuńczyk w sosie własnym (140 g)
- Sałata rzymska (100 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (85 g)
- Cebula czerwona (50 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Camembert na ciepło z sałatką
Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w paski Na talerzu rozkładamy sałaty, układamy pozostałe warzywa i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy…
WIĘCEJ >Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Surówka z czerwonej kapusty z granatem Kapustę siekamy w cienkie paski i przenosimy do miski Dodajemy sól i mieszamy Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Suszone owoce drobno kroimy i przenosimy do miski Całość…
WIĘCEJ >Sałatka z wędzonym łososiem
Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy Ze szparagów i grochu odcinamy końcówki, a następnie gotujemy warzywa we wrzącej wodzie przez ok. 1-2 minuty Warzywa odcedzamy…
WIĘCEJ >Sałatka z kurczaka i jabłek
Pierś z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut Następnie po ostudzeniu kroimy w kostkę Selera i awokado kroimy w kostkę Jabłko obieramy i także kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy w…
WIĘCEJ >