fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z czerwoną fasolą i tuńczykiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceb151806-33e1-4336-970f-b88bed41957e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z czerwoną fasolą i tuńczykiem

Przygotowanie

Sos

  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, zakręcamy i potrząsamy nim do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję sosu

Sałatka

  • Jaja gotujemy na twardo (ok. 7-8 minut), następnie odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia
  • Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty
  • Kukurydzę i fasolę przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Tuńczyka odsączamy z zalewy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jaja obieramy ze skorupy i kroimy w ósemki
  • Wszystkie składniki (poza jajami i słonecznikiem) wrzucamy do miski, dolewamy sos i mieszamy
  • Na wierzch kładziemy jaja i delikatnie mieszamy
  • Wierzch sałatki posypujemy słonecznikiem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

Sos

  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Olej lniany nierafinowany (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Sałatka

  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym (140 g)
  • Sałata rzymska (100 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (85 g)
  • Cebula czerwona (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko, Słoiczek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zielony koktajl z natką pietruszki

Awokado obieramy i kroimy na drobne kawałki Wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy pozostała składniki i miksujemy

WIĘCEJ >

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa Dodajemy sól, pieprz i majeranek Mieszamy Jabłka…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko Podajemy

WIĘCEJ >

Ryż, dynia i słonecznik

Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie dynię odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie…

WIĘCEJ >