fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z kiełkami soi i krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c57b1688e-814d-4d53-bcce-8b7becb55c8c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z kiełkami soi i krewetkami

Przygotowanie

Sałatka

  • Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i moczymy przez ok. 30 minut
  • Następnie grzyby odsączamy i kroimy w plasterki
  • Marchewkę obieramy i kroimy w wąskie słupki
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
  • Wkładamy grzyby oraz marchewkę i gotujemy przez ok. 3-4 minuty
  • Po tym czasie odsączamy i odkładamy do ostygnięcia
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy i usuwamy czarną żyłkę) i płuczemy
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
  • Wkładamy krewetki i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1-2 minuty
  • Następnie krewetki odsączamy i odkładamy do ostygnięcia
  • Kiełki soi płuczemy i odsączamy
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Wrzucamy kiełki i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą
  • Następnie wyciągamy kiełki z garnka łyżką cedzakową, zanurzamy w zimnej wodzie, odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do przygotowanego sosu wkładamy kiełki, marchewkę, grzyby oraz posiekany szczypior i mieszamy
  • Sałatkę wykładamy na talerze, a na wierzchu układamy krewetki i posypujemy zieleniną (kolendrą)

Sos

  • Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Kiełki soi (400 g)
  • Krewetka koktajlowa (świeża) (300 g)
  • Marchew (45 g)
  • Suszone grzyby Mun (10 g)
  • Szczypior (5 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Sos

  • Sos sojowy (20 g)
  • Sos ostrygowy (10 g)
  • Ocet ryżowy (6 ml)
  • Sos chili (słodki) (5 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (3 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Aromatyczne risotto z krewetkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do (…)

WIĘCEJ >

Jambalaya z krewetkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Seler i kiełbasę kroimy w plasterki Paprykę kroimy w słupki Krewetki oczyszczamy (obieramy (…)

WIĘCEJ >

Bagietki z majonezem i krewetkami

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Bagietkę kroimy na (…)

WIĘCEJ >

Chrupiące miodowe krewetki

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy mąkę (kukurydzianą), dodajemy białka oraz (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do (…)

WIĘCEJ >