fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca239d995-48eb-44d5-a5f6-d9e6fa9cbbe5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie układamy na papierze i skrapiamy połową tłuszczu
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Dynię posypujemy orzechami i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Dynię z orzechami przenosimy do miski, dodajemy szpinak i całość mieszamy, a następnie nakładamy na talerze
  • Do miski wlewamy drugą połowę tłuszczu i ocet, dodajemy miód oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy
  • Sałatkę polewamy sosem przed samym podaniem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Do tej sałatki możesz opcjonalnie dodać ser feta lub inny, ulubiony ser.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (400 g)
  • Szpinak (300 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Mięso kroimy w paski i przenosimy do miski Dodajemy sos sojowy, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut Czosnek obieramy i drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka Marchew obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – kotek z jajem przepiórczym

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (na twardo) Z chleba wycinamy kółka Z sera wycinamy kółka i trójkąty Szczypiorek kroimy w krótkie paski Oliwkę kroimy w plastry Z papryki wycinamy trójkącik…

WIĘCEJ >

Mięsno-ziemniaczane placki z jajkiem

W garnku zagotowujemy wodę Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Następnie wkładamy ziemniaki na ok. 2 minuty do wrzącej wody, po czym odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą Mięso kroimy w…

WIĘCEJ >

Camembert, wiśnie i pieczywo

Bułkę kroimy w poprzek na plastry i układamy na talerzu, a obok kładziemy pozostałe składniki

WIĘCEJ >