fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca239d995-48eb-44d5-a5f6-d9e6fa9cbbe5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie układamy na papierze i skrapiamy połową tłuszczu
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Dynię posypujemy orzechami i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Dynię z orzechami przenosimy do miski, dodajemy szpinak i całość mieszamy, a następnie nakładamy na talerze
  • Do miski wlewamy drugą połowę tłuszczu i ocet, dodajemy miód oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy
  • Sałatkę polewamy sosem przed samym podaniem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Do tej sałatki możesz opcjonalnie dodać ser feta lub inny, ulubiony ser.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (400 g)
  • Szpinak (300 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pudding z owocami

Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy…

WIĘCEJ >

Jajecznica z ziołami i oliwkami

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem) Oliwki kroimy w plastry i dodajemy do jaj Zieleninę siekamy, dodajemy do jaj i całość dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (na wywarze kostnym)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…

WIĘCEJ >