fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca239d995-48eb-44d5-a5f6-d9e6fa9cbbe5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie układamy na papierze i skrapiamy połową tłuszczu
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Dynię posypujemy orzechami i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Dynię z orzechami przenosimy do miski, dodajemy szpinak i całość mieszamy, a następnie nakładamy na talerze
  • Do miski wlewamy drugą połowę tłuszczu i ocet, dodajemy miód oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy
  • Sałatkę polewamy sosem przed samym podaniem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Do tej sałatki możesz opcjonalnie dodać ser feta lub inny, ulubiony ser.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (400 g)
  • Szpinak (300 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosa ryżowa z owocami

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Kulki winogrona kroimy na pół Ananasa obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek usuwamy) Do miski przenosimy komosę, dodajemy owoce z orzechami i całość delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >

Parówki, kiełbasa, kapusta pekińska

Parówki i kiełbasę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Kapustę siekamy i przenosimy do miski Parówki orz kiełbasę odcedzamy i przenosimy na talerz

WIĘCEJ >

Zapiekanka ziemniaczana z porem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C W rondlu zagotowujemy wodę Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Por obieramy i kroimy w plasterki Do rondla wkładamy ziemniaki z porem i blanszujemy przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >