Sałatka z wołowiną i pesto
Sałatka z wołowiną i pesto
Przygotowanie
- Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Do blendera dodajemy zieleninę (bazylię) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość blendujemy tak, aby pozostały widoczne kawałki składników
- Dolewamy tłuszcz i blendujemy całość na jednolitą masę, a następnie przenosimy zawartość blendera do miski
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z pesto i całość dokładnie mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (sola i pieprzem), kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
- Następnie odkładamy mięso na talerz, przykrywamy folią i czekamy przez ok. 5 minut
- Po tym czasie kroimy mięso cienko w poprzek włókien
- Na talerzach rozkładamy sałaty, na wierzchu układamy kawałki mięsa i całość polewamy pesto
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Opcjonalnie możesz posypać sałatkę serem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (500 g)
- Sałata karbowana (200 g)
- Rukola (200 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Orzechy piniowe (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Bazylia (świeża) (24 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Azjatycka sałatka z kurczakiem
Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut z każdej strony Kapustę, zieleninę i chili drobno siekamy Marchew obieramy i…
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z fetą
Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…
WIĘCEJ >Jesienna sałatka z dynią
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z orzechami
Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.
WIĘCEJ >