fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z wołowiną i pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cefefe73c-a4a4-47fa-940d-62c4931bdb9e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z wołowiną i pesto

Przygotowanie

  • Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Do blendera dodajemy zieleninę (bazylię) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość blendujemy tak, aby pozostały widoczne kawałki składników
  • Dolewamy tłuszcz i blendujemy całość na jednolitą masę, a następnie przenosimy zawartość blendera do miski
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z pesto i całość dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (sola i pieprzem), kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Następnie odkładamy mięso na talerz, przykrywamy folią i czekamy przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie kroimy mięso cienko w poprzek włókien
  • Na talerzach rozkładamy sałaty, na wierzchu układamy kawałki mięsa i całość polewamy pesto

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Opcjonalnie możesz posypać sałatkę serem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Sałata karbowana (200 g)
  • Rukola (200 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Orzechy piniowe (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Miska, Patelnia, Praska do czosnku, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczanka z mlekiem roślinnym i z pestkami dyni

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy pestkami dyni

WIĘCEJ >

Owsianka dziecięca – sówka z owocami i orzechami

Płatki gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do momentu wchłonięcia całej wody) Następnie dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy do momentu, aż się wszystko dokładnie rozpuści Banana obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Gulasz

Mięso kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka z rozgrzanym smalcem, podlewamy wodą lub bulionem. Warzywa kroimy i wszystko dusimy we własnym sosie do miękkości.

WIĘCEJ >

Szparagi grillowane z warzywami

Cykorię kroimy wzdłuż na pół Marchew obieramy i kroimy w ukośne długie plastry Cukinię kroimy w krążki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa Smażymy po 2-3 min z każdej strony Lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >