fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z wołowiną i pesto

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-285
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z wołowiną i pesto

Przygotowanie

  • Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Do blendera dodajemy zieleninę (bazylię) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość blendujemy tak, aby pozostały widoczne kawałki składników
  • Dolewamy tłuszcz i blendujemy całość na jednolitą masę, a następnie przenosimy zawartość blendera do miski
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z pesto i całość dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (sola i pieprzem), kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Następnie odkładamy mięso na talerz, przykrywamy folią i czekamy przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie kroimy mięso cienko w poprzek włókien
  • Na talerzach rozkładamy sałaty, na wierzchu układamy kawałki mięsa i całość polewamy pesto

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Sałata karbowana (200 g)
  • Rukola (200 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Orzechy piniowe (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Miska, Patelnia, Praska do czosnku, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z marchewki

Warzywa myjemy i obieramy Odkładamy 10 marchewek na bok 3 marchewki oraz pozostałą włoszczyznę wrzucany do garnka z gotującą się wodą i gotujemy na małym ogniu Po 30 minutach dodajemy przyprawy, a także pozostałe marchewki….

WIĘCEJ >

Jajo sadzone i warzywa z grilla

Bakłażana kroimy w plastry Paprykę kroimy na kawałki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy warzywa, dodajemy przyprawy i grillujemy przez ok. 5-7 minut z każdej strony Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jajo, dodajemy przyprawy…

WIĘCEJ >

Placuszki bez glutenu, bez jaj

Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka/wody aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego) Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty Najlepiej usmażyć jednego…

WIĘCEJ >

Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami

Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami

WIĘCEJ >