Sałatka z ziemniaków z ziołami
Sałatka z ziemniaków z ziołami
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 25 minut (do miękkości)
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski
- Do miski dolewamy tłuszcz i ocet, dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy
- Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i kilkakrotnie potrząsamy, tak aby ziemniaki się rozpadły
- Następnie przenosimy ziemniaki do miski, dodajemy sos i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatki.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (800 g)
- Musztarda (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Koper (świeży) (6 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Szczypiorek (5 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik z awokado z serem kozim
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i wrzucamy miąższ do naczynia, w którym będziemy `miksować Dodajemy sok z cytryny i mleko kokosowe Dodajemy twaróg kozi Lekko pieprzymy Miksujemy Próbujemy i ewentualnie dosalamy (zależy jak słony był ser)…
WIĘCEJ >Frittata grzybowa
Pieczarki kroimy w plastry Boczniaki kroimy w paski Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi Następnie kroimy por w półksiężyce Czosnek kroimy w plastry Włączamy piekarnik na 180 stopni…
WIĘCEJ >Mix sałat z kozim serem, łososiem, truskawkami i khaki
Sałaty kładziemy na talerz Kroimy/rozdzielamy łososia kładziemy na sałatę Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół lub ćwiartki dodajemy do sałaty Kaki obieramy, kroimy w cząstki i układamy na sałacie Polewamy sosem Na wierz kładziemy…
WIĘCEJ >Bataty z czosnkiem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bataty obieramy, kroimy wzdłuż na pół i nacinamy każdą połówkę w kilku miejscach na głębokość ok. 1 cm Następnie bataty układamy na papierze…
WIĘCEJ >