Sałatka ze szparagów i karczochów
Sałatka ze szparagów i karczochów
Przygotowanie
Sałatka
- Ze szparagów odcinamy twarde końcówki i obieramy
- Następnie układamy szparagi w garnku do gotowania na parze i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25-35 minut
- Karczochy kroimy w cienkie plasterki
- Na talerzu układamy szparagi, a wokół nich karczochy
- Sos do sałatki podajemy osobno
Sos ziołowy
- Zieleninę drobno siekamy i razem mieszamy
- Żółtko wkładamy do miski
- Dodajemy musztardę, sok z cytryny i stopniowo dolewając tłuszcz, ubijamy rózgą kuchenną
- Twaróg dokładnie mieszamy z jogurtem naturalnym
- Następnie mieszamy twaróg z sosem, zieleniną i przyprawami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
Sałatka
- Szparag (1000 g)
- Karczoch w zalewie (200 g)
Sos ziołowy
- Ser twarogowy krowi (200 g)
- Jogurt naturalny (50 g)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (24 ml)
- Jajo żółtko (20 g)
- Musztarda (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
- Szczypiorek (1 g)
- Koper (świeży) (1 g)
- Bazylia (świeża) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.