fbpx
logo
Szukaj
open close

Sarnina w sosie żurawinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4a3ad5b7-187a-4caf-87fd-1bc13f014a91
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sarnina w sosie żurawinowym

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w plastry i przenosimy do miski (niemetalowej)
  • Cebulę z marchwią obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
  • Seler kroimy w kostkę i dodajemy do miski
  • Do miski dolewamy wino, dodajemy przyprawy (liść laurowy) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Jeśli to możliwe – co ok. 1 godz. mieszamy składniki
  • Po tym czasie wkładamy sitko do miski, z marynaty wyciągamy mięso, a warzywa z marynatą wylewamy na sitko (zachowujemy warzywa, jak i marynatę)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4-6 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelnię wrzucamy warzywa i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy połowę marynaty i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Dolewamy bulion, dodajemy żurawinę i zagotowujemy
  • Dodajemy z powrotem mięso, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-30 minut
  • Następnie wyciągamy mięso z sosu, kładziemy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
  • Zwiększamy ogień i gotujemy sos jeszcze przez ok. 10 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na talerze nakładamy mięso, polewamy sosem i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z sarniną.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Sarnina karkówka (750 g)
  • Wino czerwone wytrawne (400 ml)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Żurawina konfitura (100 g)
  • Marchew (45 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z kurczakiem po singapursku

Mięso kroimy w cienkie plastry i przenosimy do miski Dodajemy sos ostrygowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy folią kuchenną i odstawiamy na ok. 30 minut Marchew obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Sajgonki ze świeżymi warzywami

Marchew oraz ogórka obieramy i kroimy w słupki Mango oraz awokado obieramy i kroimy w cienkie plasterki Awokado skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy sezamem Sałatę rwiemy na części Przygotowujemy miskę z gorącą wodą Papier…

WIĘCEJ >

Szparagi z makrelą wędzoną

Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodze przez ok. 7-8 minut Następnie szparagi odcedzamy i kroimy na 3-4 części Pomidorki kroimy na pół Cebulę obieramy i kroimy w krążki Rybę rozdrabiamy…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy z jałowcem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy cebulę, boczek, zieleninę oraz jałowiec i podsmażamy przez ok. 5 minut Następnie zawartość garnka przenosimy do miski Mięso kroimy…

WIĘCEJ >