fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sarnina w sosie żurawinowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-320
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sarnina w sosie żurawinowym

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w plastry i przenosimy do miski (niemetalowej)
  • Cebulę z marchwią obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
  • Seler kroimy w kostkę i dodajemy do miski
  • Do miski dolewamy wino, dodajemy przyprawy (liść laurowy) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Jeśli to możliwe – co ok. 1 godz. mieszamy składniki
  • Po tym czasie wkładamy sitko do miski, z marynaty wyciągamy mięso, a warzywa z marynatą wylewamy na sitko (zachowujemy warzywa, jak i marynatę)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4-6 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelnię wrzucamy warzywa i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy połowę marynaty i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Dolewamy bulion, dodajemy żurawinę i zagotowujemy
  • Dodajemy z powrotem mięso, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-30 minut
  • Następnie wyciągamy mięso z sosu, kładziemy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
  • Zwiększamy ogień i gotujemy sos jeszcze przez ok. 10 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na talerze nakładamy mięso, polewamy sosem i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z sarniną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Sarnina karkówka (750 g)
  • Wino czerwone wytrawne (400 ml)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Żurawina konfitura (100 g)
  • Marchew (45 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Papryki nadziewane pęczakiem

Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….

WIĘCEJ >

Wątróbka z boczkiem z patelni

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Boczek kroimy w drobną kostkę Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Mięso kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Owsianka paleo z cynamonem i kardamonem

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy (cynamon, kurkumę, kardamon i sól) i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka. Przelewamy do miseczki, dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z krewetek

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki Pomidorki…

WIĘCEJ >