fbpx
logo
Szukaj
open close

Sarnina w sosie żurawinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4a3ad5b7-187a-4caf-87fd-1bc13f014a91
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sarnina w sosie żurawinowym

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w plastry i przenosimy do miski (niemetalowej)
  • Cebulę z marchwią obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
  • Seler kroimy w kostkę i dodajemy do miski
  • Do miski dolewamy wino, dodajemy przyprawy (liść laurowy) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Jeśli to możliwe – co ok. 1 godz. mieszamy składniki
  • Po tym czasie wkładamy sitko do miski, z marynaty wyciągamy mięso, a warzywa z marynatą wylewamy na sitko (zachowujemy warzywa, jak i marynatę)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4-6 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelnię wrzucamy warzywa i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy połowę marynaty i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Dolewamy bulion, dodajemy żurawinę i zagotowujemy
  • Dodajemy z powrotem mięso, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-30 minut
  • Następnie wyciągamy mięso z sosu, kładziemy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
  • Zwiększamy ogień i gotujemy sos jeszcze przez ok. 10 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na talerze nakładamy mięso, polewamy sosem i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z sarniną.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Sarnina karkówka (750 g)
  • Wino czerwone wytrawne (400 ml)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Żurawina konfitura (100 g)
  • Marchew (45 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora

Sztuka mięsa Marchew, pietruszkę i seler obieramy Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka Por przekrawamy wzdłuż na pół (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z sarniną i boczkiem

Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy (…)

WIĘCEJ >

Burger z sarny z sałatą i warzywami

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy Rozgrzewamy patelnię z łyżką (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >