fbpx
logo
Szukaj
open close

Sarnina z burakami ćwikłowymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6698d0e2-09b2-455e-994a-8a419a43f74e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sarnina z burakami ćwikłowymi

Przygotowanie

  • Z mięsa usuwamy kość i odkrawamy tłuszcz
  • Następnie kroimy mięso na kawałki tak, aby każdy kawałek ważył ok. 50 g
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Buraki obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm
  • Seler kroimy w cienkie plasterki
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kawałki mięsa i smażymy przez ok. 1-2 minuty z każdej strony (do zarumienienia)
  • Następnie mięso solimy i wyciągamy z garnka
  • Do garnka wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy z powrotem mięso i pozostałe składniki, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy z garnka mięso i buraki (zostawiamy ok. 1 łyżkę buraków)
  • Zawartość garnka przenosimy do blendera i blendujemy przez ok. 1 minutę, po czym przecedzamy przez sitko
  • Do garnka z powrotem wkładamy mięso i buraki, wlewamy sos, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 4-5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z sarniną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (750 ml)
  • Sarnina udziec (650 g)
  • Burak (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Sok z cytryny (bio) (36 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Kmin rzymski (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Pokrywka do garnka, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczona sarnina

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Marchewki obieramy i kroimy w skośne plasterki Seler drobno kroimy W garnku rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę (…)

WIĘCEJ >

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić (…)

WIĘCEJ >

Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym

Sarninę lekko solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin Marchew i pietruszkę obieramy i (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >

-40% na wszystko!! Wpisz kod: MAJ40 w koszyku. Promka już tylko do północy!!

X