fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3921bca6-0b77-4320-9a6b-d49521c6edfd-1

Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym

Przygotowanie

  • Sarninę lekko solimy i pieprzymy
  • Wkładamy do wolnowaru
  • Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w paski (wzdłuż na pół i kroimy w poprzek)
  • Seler naciowy płuczemy żeby nie miał pisaku i kroimy w poprzek w paski
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy warzywa, lekko solimy i pieprzymy
  • Zasmażamy 7-8 min co jakiś czas mieszając
  • Zdejmujemy warzywa z patelni na talerz
  • Na tej samej patelni podgrzewamy porcję mięsa 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu ziołowego. Więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Sarninę można wymienić na dowolne, ulubione mięso, np. dziczyznę lub wieprzowinę. Wówczas przepis pozostanie taki sam.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g sarniny (najlepiej gulaszowej)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (15 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 2 łodygi selera naciowego (90 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz ziołowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Wolnowar
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Fritatta szpinakowa

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2 – 3 min Dodajemy szpinak, dusimy…

WIĘCEJ >

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…

WIĘCEJ >

Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony Zdejmujemy mięso z patelni Marchew…

WIĘCEJ >

Hummus pomidorowo-paprykowy

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…

WIĘCEJ >