fbpx
logo
Szukaj
open close

Schab pieczony na ostro

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2a5bc147-916c-4474-ada7-d4bba9ebb18d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Schab pieczony na ostro

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy płytko z wierzchu w kratkę
  • Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą, pieprzem i chili) i smarujemy tłuszczem (masłem)
  • Mięso wkładamy do brytfanny, dolewamy wodę i wkładamy brytfannę do piekarnika na ok. 1,5 godz. (co jakiś czas polewamy mięso wytworzonym sosem)
  • Marchewki obieramy i razem z cukinią kroimy na kawałki
  • Na 30 min. przed końcem pieczenia mięsa dokładamy warzywa do brytfanny, skrapiamy tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami (solą) oraz zieleniną
  • Pod koniec pieczenia posypujemy mięso mąką, polewamy sosem i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut
  • Mięso podajemy pokrojone w plastry wraz z upieczonymi warzywami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabu.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (1000 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Woda (100 ml)
  • Marchew (90 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Chili w proszku (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczony schab po meksykańsku

Mięso powinno być w jednym kawałku, bez skóry i kości, delikatnie nacięte wzdłuż Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a (…)

WIĘCEJ >

Panierowany schabowy z kapustą

Panierowany schabowy Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Następnie (…)

WIĘCEJ >

Schab nadziewany drobiem, pieczarkami i cebulą

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę (…)

WIĘCEJ >

Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę (…)

WIĘCEJ >

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. (…)

WIĘCEJ >