fbpx
logo
Szukaj
open close

Schab pieczony na ostro

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2a5bc147-916c-4474-ada7-d4bba9ebb18d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Schab pieczony na ostro

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy płytko z wierzchu w kratkę
  • Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą, pieprzem i chili) i smarujemy tłuszczem (masłem)
  • Mięso wkładamy do brytfanny, dolewamy wodę i wkładamy brytfannę do piekarnika na ok. 1,5 godz. (co jakiś czas polewamy mięso wytworzonym sosem)
  • Marchewki obieramy i razem z cukinią kroimy na kawałki
  • Na 30 min. przed końcem pieczenia mięsa dokładamy warzywa do brytfanny, skrapiamy tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami (solą) oraz zieleniną
  • Pod koniec pieczenia posypujemy mięso mąką, polewamy sosem i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut
  • Mięso podajemy pokrojone w plastry wraz z upieczonymi warzywami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabu.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (1000 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Woda (100 ml)
  • Marchew (90 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Chili w proszku (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zapiekanka po meksykańsku

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili i zieleninę drobno siekamy Pomidory kroimy w kostkę Ser ścieramy…

WIĘCEJ >

Oliwkowe tagliatelle

Masło rozgrzewamy na patelni Za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy umytą cukinię, na tyle ile to możliwe, tworząc „tagliatelle” Makaron kładziemy na patelnię i podsmażamy Po kilku minutach dodajemy oliwki Pod koniec smażenia wbijamy na…

WIĘCEJ >

Frittata z kurczakiem i szparagami

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie pod przykryciem przez ok. 30 minut Ze szparagów odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-10 minut, a następnie odcedzamy Zieleninę drobno siekamy Cebulę…

WIĘCEJ >

Pieczona ryba w sosie pomidorowym

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na pół W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i…

WIĘCEJ >