fbpx
logo
Szukaj
open close

Smażony ryż z warzywami i jajami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c04e7d9a5-be29-4ae9-a4f4-acb93e6e8f8b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smażony ryż z warzywami i jajami

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Szczypiorek drobno kroimy
  • Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy szczypiorek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy paprykę oraz marchewkę i smażymy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż warzywa zaczną mięknąć)
  • Warzywa rozsuwamy ku brzegom patelni, tak żeby środek został pusty, wybijamy jaja i dalej smażymy, mieszając je, tak jak podczas przyrządzania jajecznicy (nim jaja się do końca zetną, mieszamy je z warzywami i smażymy do momentu, aż jaja się całkowicie zetną)
  • Dodajemy ryż i sos sojowy, całość ponownie dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy sok z limonki i mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ryż brązowy (400 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Marchew (50 g)
  • Sos sojowy (50 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (18 ml)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Muffinki bananowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę na muffiny wykładamy papilotkami Do miski wsypujemy mąkę, sodę oraz przyprawy (sól i cynamon) i mieszamy Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści,…

WIĘCEJ >

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z suszonymi pomidorami

Pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzątku. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty wraz z sokiem z cytryny, oliwą, kiełkami i sezamem. Gdy pomidory nasiąkną kroimy je na mniejsze części i dorzucamy do…

WIĘCEJ >

Udka curry

Rozgrzewamy na patelni masło, dorzucamy przyprawę curry, mięso i pokrojoną w słupki paprykę. Co jakiś czas obracamy udka i paprykę, a po 10 minutach przekładamy zawartość patelni do wolnowaru. Zalewamy mięso i warzywa wodą w…

WIĘCEJ >