fbpx
logo
Szukaj
open close

Smażony ryż z warzywami i jajami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c04e7d9a5-be29-4ae9-a4f4-acb93e6e8f8b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smażony ryż z warzywami i jajami

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Szczypiorek drobno kroimy
  • Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy szczypiorek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy paprykę oraz marchewkę i smażymy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż warzywa zaczną mięknąć)
  • Warzywa rozsuwamy ku brzegom patelni, tak żeby środek został pusty, wybijamy jaja i dalej smażymy, mieszając je, tak jak podczas przyrządzania jajecznicy (nim jaja się do końca zetną, mieszamy je z warzywami i smażymy do momentu, aż jaja się całkowicie zetną)
  • Dodajemy ryż i sos sojowy, całość ponownie dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy sok z limonki i mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ryż brązowy (400 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Marchew (50 g)
  • Sos sojowy (50 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (18 ml)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałata z truskawkami i camembertem

Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…

WIĘCEJ >

Kotlety z kurczaka w cytrynie i ziołach

Każdy kotlet powinien ważyć ok. 115 g Mięso oprószamy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony Następnie przenosimy kotlety…

WIĘCEJ >

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz…

WIĘCEJ >

Bananowe kokosanki

Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mieszamy banana dokładnie z wiórkami oraz roztopioną pastą kokosową (jeśli jej używamy). Formujemy kokosanki za pomocą łyżki do ciastek lub w dłoniach formujemy kulki i kładąc je na…

WIĘCEJ >