fbpx
logo
Szukaj
open close

Soczysty kurczak po amerykańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc4b2c83b-acea-4f49-aa47-f173449a3d4c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Soczysty kurczak po amerykańsku

Przygotowanie

  • Mięso kroimy poziomo na pół, tak aby powstały cieńsze filety, następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Pieczarki kroimy na plasterki
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę z masłem)
  • Wrzucamy pieczarki oraz boczek i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż wyparuję połowa płynu)
  • Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie ściągamy patelnię z ognia, dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
  • Mięso polewamy powstałym sosem, a następnie wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 30-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pieczarka (świeża) (250 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Masło (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa ogórkowa

Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Do garnka wlewamy bulion, dodajemy starte warzywa, ziemniaki, por oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok….

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy AIP

Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….

WIĘCEJ >

Jajecznica z pomidorem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kiełbasę kroimy w kostkę Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy kiełbasę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem

Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą Nakładamy glony na talerze Nakładamy pomidory suszone Kładziemy na wierzchu kawałki wędzonej ryby Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy troszkę soli,…

WIĘCEJ >