fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Soczysty kurczak po amerykańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc4b2c83b-acea-4f49-aa47-f173449a3d4c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Soczysty kurczak po amerykańsku

Przygotowanie

  • Mięso kroimy poziomo na pół, tak aby powstały cieńsze filety, następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Pieczarki kroimy na plasterki
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę z masłem)
  • Wrzucamy pieczarki oraz boczek i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż wyparuję połowa płynu)
  • Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie ściągamy patelnię z ognia, dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
  • Mięso polewamy powstałym sosem, a następnie wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 30-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pieczarka (świeża) (250 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Masło (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona ryba w sosie pomidorowym

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na pół W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z kurczaka w sosem satay

Orzechy wsypujemy do blendera i drobno siekamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (chili) i smażymy przez ok. 3 minuty Dolewamy mleko, dodajemy cukier…

WIĘCEJ >

Twarogowa myszka na ziemniakach z warzywami

Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kukurydzę kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy w plastry Kukurydzę z marchwią gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15…

WIĘCEJ >

Spaghetti Konjac z sosem carbonara

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę Na…

WIĘCEJ >