Soczysty kurczak z morelami
Soczysty kurczak z morelami
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy musztardę oraz przyprawy (curry) i mieszamy
- Mięso kroimy na kawałki, przenosimy do miski i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był dokładnie pokryty musztardową mieszanką
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty (aż nabierze złotego koloru)
- Dodajemy odsączone z syropu owoce, przecier i zieleninę (kolendrę i połowę natki), dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 30 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Opcjonalnie możesz posypać kurczaka płatkami migdałowymi.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Morela w puszce (400 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Musztarda (10 g)
- Kolendra (świeża) (9 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Curry w proszku (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki gryczane ze szpinakiem
Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano…
WIĘCEJ >Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem
Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…
WIĘCEJ >Zimne nóżki paleo
Nogi i golonkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Namaczamy w zimnej wodzie przez około 15 minut. Wymieniamy wodę na czystą. Nalewamy jej tylko tyle, aby zakryć mięso. Gotujemy mięso na małym ogniu w sumie przez…
WIĘCEJ >Wołowina z marchewką i imbirem
Marchewkę kroimy w plastry, a imbir jak najdrobniej, następnie podsmażamy na maśle Dodajemy mięso i solimy. Cały czas mieszamy Dolewamy odrobinę wody i przecier pomidorowy. Dusimy przez 15 minut (w razie potrzeby dolewając wodę) i…
WIĘCEJ >