fbpx
logo
Szukaj
open close

Soczysty kurczak z morelami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca68c2529-6d55-445e-be06-0d65ff2aa5ec
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Soczysty kurczak z morelami

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy musztardę oraz przyprawy (curry) i mieszamy
  • Mięso kroimy na kawałki, przenosimy do miski i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był dokładnie pokryty musztardową mieszanką
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty (aż nabierze złotego koloru)
  • Dodajemy odsączone z syropu owoce, przecier i zieleninę (kolendrę i połowę natki), dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 30 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Opcjonalnie możesz posypać kurczaka płatkami migdałowymi.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Morela w puszce (400 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Curry w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano…

WIĘCEJ >

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…

WIĘCEJ >

Zimne nóżki paleo

Nogi i golonkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Namaczamy w zimnej wodzie przez około 15 minut. Wymieniamy wodę na czystą. Nalewamy jej tylko tyle, aby zakryć mięso. Gotujemy mięso na małym ogniu w sumie przez…

WIĘCEJ >

Wołowina z marchewką i imbirem

Marchewkę kroimy w plastry, a imbir jak najdrobniej, następnie podsmażamy na maśle Dodajemy mięso i solimy. Cały czas mieszamy Dolewamy odrobinę wody i przecier pomidorowy. Dusimy przez 15 minut (w razie potrzeby dolewając wodę) i…

WIĘCEJ >