fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Soczysty kurczak z morelami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-50
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Soczysty kurczak z morelami

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy musztardę oraz przyprawy (curry) i mieszamy
  • Mięso kroimy na kawałki, przenosimy do miski i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był dokładnie pokryty musztardową mieszanką
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty (aż nabierze złotego koloru)
  • Dodajemy odsączone z syropu owoce, przecier i zieleninę (kolendrę i połowę natki), dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 30 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Morela (400 g)
  • Mąka pszenna (36 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Curry w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Jaja, bekon, tosty

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy boczek i smażymy do momentu, aż stanie się chrupiący Obok boczku wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Kromki chleba wkładamy do rozgrzanego tostera…

WIĘCEJ >

Łosoś z ryżem

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Groszek gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie przyprawiamy rybę z…

WIĘCEJ >

Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…

WIĘCEJ >