fbpx
logo
Szukaj
open close

Sos pomarańczowy z przyprawami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6e91af14-7c25-4743-88e6-46e52af821b5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sos pomarańczowy z przyprawami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Owoce suszone drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i przyprawy (ziele angielskie i sól), mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut, często mieszając
  • Dodajemy przyprawy (czosnek), dolewamy sok z pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut
  • Dodajemy suszone owoce, mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Podajemy na gorąco np. jako dodatek do ziemniaków

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sosów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 10
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Sok z pomarańczy 100% (375 g)
  • Cebula (315 g)
  • Śliwka suszona (145 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Ziele angielskie – ziarno (9 g)
  • Czosnek granulowany (4.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pasta kasztanowa

Mamy otrzymać bardzo gęsty krem. Mąkę przesiać przez sitko – łatwiej się połączy z miodem. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeżeli pasta jest lejąca dodajemy więcej mąki kasztanowej.  Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w pokojowej temperaturze.

WIĘCEJ >

Domowe pesto

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania konsystencji pesto

WIĘCEJ >

Sos „cezar”

Do blendera kielichowego dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny Dorzucamy czosnek Dajemy szczyptę soli i pieprzu Miksujemy blenderem jakieś 1 – 2 min Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej Następnie dodajemy…

WIĘCEJ >

Figowy winegret

Figi drobno siekamy, wrzucamy do szklanki, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły Cebulę obieramy i drobno siekamy Figi wraz z wodą w której się moczyły przenosimy do blendera, dodajemy pozostałe…

WIĘCEJ >