Sówka z batatów z pulpecikami
Sówka z batatów z pulpecikami
Przygotowanie
- Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Zieleninę siekamy
- Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Z masy mięsnej formujemy pulpeciki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy pulpeciki i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Bataty odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
- Ogórka kroimy w pół plastry i wycinamy kawałki na kształt brwi
- Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt nosków
- Ser kroimy na małe, okrągłe kawałki
- Do misek nakładamy bataty, a w nich zanurzamy pulpeciki i dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Batat (460 g)
- Indyk mięso mielone (400 g)
- Cebula (105 g)
- Ogórek długi (80 g)
- Bułka tarta (80 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Ser Mozzarella (16 g)
- Marchew (8 g)
- Ocet balsamiczny (8 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)
Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…
WIĘCEJ >Bułka dziecięca – myszka
Bułkę kroimy na pół i obie połówki smarujemy tłuszczem W górnej połówce robimy dwie małe dziurki, tak aby wsadzić w nie szynkę Z szynki wykrajamy kółka i wkładamy w otwory w bułce Z oliwki czarnej…
WIĘCEJ >Gofry marchewkowe
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Marchewkę ścieramy na tarce, wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na kilka minut. Wyciskamy marchewkę dłońmi z nadmiaru wody, dodajemy jajka, przyprawy, mąkę i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy. Pieczemy w rozgrzanej…
WIĘCEJ >