Sówka z batatów z pulpecikami
Sówka z batatów z pulpecikami
Przygotowanie
- Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Zieleninę siekamy
- Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Z masy mięsnej formujemy pulpeciki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy pulpeciki i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Bataty odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
- Ogórka kroimy w pół plastry i wycinamy kawałki na kształt brwi
- Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt nosków
- Ser kroimy na małe, okrągłe kawałki
- Do misek nakładamy bataty, a w nich zanurzamy pulpeciki i dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Batat (460 g)
- Indyk mięso mielone (400 g)
- Cebula (105 g)
- Ogórek długi (80 g)
- Bułka tarta (80 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Ser Mozzarella (16 g)
- Marchew (8 g)
- Ocet balsamiczny (8 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >Kotlety jagnięce z sosem oliwkowym
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dodajemy oliwki, dolewamy tłuszcz i całość blendujemy, tak aby w sosie pozostały…
WIĘCEJ >Faszerowana papryka
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki Następnie wkładamy papryki na ok. 3 minuty do garnka z wrzącą wodą Po tym czasie papryki odsączamy i…
WIĘCEJ >Grillowana dorada na ryżu
Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy Rybę oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie wsadzamy rybę do naczynia płaskiego, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. 30…
WIĘCEJ >