fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sówka z batatów z pulpecikami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb0384ba9-da95-454c-8b49-58cfc59f03d3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sówka z batatów z pulpecikami

Przygotowanie

  • Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę siekamy
  • Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy pulpeciki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpeciki i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Bataty odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Ogórka kroimy w pół plastry i wycinamy kawałki na kształt brwi
  • Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt nosków
  • Ser kroimy na małe, okrągłe kawałki
  • Do misek nakładamy bataty, a w nich zanurzamy pulpeciki i dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (460 g)
  • Indyk mięso mielone (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ogórek długi (80 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Ser Mozzarella (16 g)
  • Marchew (8 g)
  • Ocet balsamiczny (8 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Kotlety jagnięce z sosem oliwkowym

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dodajemy oliwki, dolewamy tłuszcz i całość blendujemy, tak aby w sosie pozostały…

WIĘCEJ >

Faszerowana papryka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki Następnie wkładamy papryki na ok. 3 minuty do garnka z wrzącą wodą Po tym czasie papryki odsączamy i…

WIĘCEJ >

Grillowana dorada na ryżu

Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy Rybę oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie wsadzamy rybę do naczynia płaskiego, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. 30…

WIĘCEJ >