fbpx
logo
Szukaj
open close

Steki z pieczonymi pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c901eb19d-26c9-4e75-a779-f981893d558d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Steki z pieczonymi pomidorami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Pomidory kroimy na pół i kładziemy na blachę, przeciętą stroną do góry
  • Następnie polewamy pomidory tłuszczem (połową oliwy), posypujemy przyprawami (ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem) i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 40 minut
  • Mięso kroimy w plastry
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (drugą połowę oliwy)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-4 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy musztardę i śmietanę, dokładnie mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy
  • Dodajemy z powrotem mięso, mieszamy z sosem i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Na talerze nakładamy mięso polane sosem, posypujemy zieleniną i podajemy z pomidorami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Mięso możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (800 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Melon z szynką parmeńską

Melona obieramy i kroimy w dużą kostkę Plastry szynki zwijamy w rulony, kładziemy na wierzch kawałków melona i całość spinamy wykałaczką

WIĘCEJ >

Indyjskie curry

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >

Smażony indyk z warzywami

Mięso kroimy w cienkie paski Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Cebulę kroimy na ćwiartki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm Z grochu cukrowego odcinamy końcówki i…

WIĘCEJ >