fbpx
Szukaj
open close

Steki z pieczonymi pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c901eb19d-26c9-4e75-a779-f981893d558d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Steki z pieczonymi pomidorami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Pomidory kroimy na pół i kładziemy na blachę, przeciętą stroną do góry
  • Następnie polewamy pomidory tłuszczem (połową oliwy), posypujemy przyprawami (ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem) i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 40 minut
  • Mięso kroimy w plastry
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (drugą połowę oliwy)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-4 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy musztardę i śmietanę, dokładnie mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy
  • Dodajemy z powrotem mięso, mieszamy z sosem i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Na talerze nakładamy mięso polane sosem, posypujemy zieleniną i podajemy z pomidorami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Mięso możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (800 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Stek w sosie musztardowym

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. (…)

WIĘCEJ >

Stek nowojorski

Do miski wsypujemy przyprawy (tymianek, oregano, paprykę i pieprz) i mieszamy Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) (…)

WIĘCEJ >

Orientalne steki teriyaki

Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i dokładnie mieszamy Do miski (…)

WIĘCEJ >

Marynowany stek z antrykotu

Mięso powinno być w kawałku o grubości ok. 2,5 cm Odkrawamy z mięsa widoczny tłuszcz, a następnie płytko nacinamy jedną (…)

WIĘCEJ >

Grillowana stek wołowy i pieczone ziemniaki

Grillowana wołowina Z lodówki wyciągamy mięso i odkładamy na ok. 25-35 minut, tak aby osiągnęło temp. pokojową Następnie mięso solimy (…)

WIĘCEJ >