fbpx
logo
Szukaj
open close

Steki z pieczonymi pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c901eb19d-26c9-4e75-a779-f981893d558d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Steki z pieczonymi pomidorami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Pomidory kroimy na pół i kładziemy na blachę, przeciętą stroną do góry
  • Następnie polewamy pomidory tłuszczem (połową oliwy), posypujemy przyprawami (ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem) i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 40 minut
  • Mięso kroimy w plastry
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (drugą połowę oliwy)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-4 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy musztardę i śmietanę, dokładnie mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy
  • Dodajemy z powrotem mięso, mieszamy z sosem i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Na talerze nakładamy mięso polane sosem, posypujemy zieleniną i podajemy z pomidorami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Mięso możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (800 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Duszone żeberka z kapustą

Żeberka dokładnie oczyszczamy i osuszamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy żeberka i zaczynamy smażyć Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka Do garnka dodajemy również przyprawy, dolewamy bulion (1/2 ilości) i dusimy przez…

WIĘCEJ >

Prosta pasta z awokado

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…

WIĘCEJ >

Cukinia kiszona z imbirem

Cukinię kromy w słupki lub w pół plastry i układamy do słoików Imbir z czosnkiem obieramy W garnku zagotowujemy wodę Dodajemy sól i rozpuszczamy Do słoików z cukinią dokładamy koper, imbir, czosnek oraz ziele angielskie,…

WIĘCEJ >

Frankfurterki wieprzowe

Frankfurterki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut

WIĘCEJ >