fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Steki z pieczonymi pomidorami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-355
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Steki z pieczonymi pomidorami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Pomidory kroimy na pół i kładziemy na blachę, przeciętą stroną do góry
  • Następnie polewamy pomidory tłuszczem (połową oliwy), posypujemy przyprawami (ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem) i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 40 minut
  • Mięso kroimy w plastry
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (drugą połowę oliwy)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-4 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy musztardę i śmietanę, dokładnie mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy
  • Dodajemy z powrotem mięso, mieszamy z sosem i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Na talerze nakładamy mięso polane sosem, posypujemy zieleniną i podajemy z pomidorami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (1020 g)
  • Wołowina polędwica (800 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa jarzynowa z kurczakiem i ryżem

Mięso oczyszczamy, przenosimy do garnka, dolewamy bulion, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę Por kroimy w półksiężyce Kalafior dzielimy na różyczki Do garnka z…

WIĘCEJ >

Ziemniaki z maślanką i szczypiorkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Szczypiorek drobno siekamy Ziemniaki odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka Dodajemy maślankę, tłuszcz oraz przeciśnięty przez praskę…

WIĘCEJ >

Barszcz postny wigilijny

Buraki obieramy 1 buraka trzemy na tarce na grubych oczkach do miski i wlewamy tam pół szklanki zimnej wody, 25 ml octu i mieszamy Resztę obranych buraków kroimy w plastry Plastry wrzucamy do garnka i…

WIĘCEJ >

Tropikalna sałatka z syropem

Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki Do rondla wlewamy wodę, dodajemy imbir oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do zgęstnienia) Syrop przecedzamy przez sitko i…

WIĘCEJ >