fbpx
Szukaj
open close

Surówka z buraków z migdałami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca7b258a9-17c4-4eb1-a4af-4d7235d22bbd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Surówka z buraków z migdałami

Przygotowanie

Surówka

  • Buraki obieramy, kroimy na pół i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Dodajemy sok z cytryny i przyprawy, całość dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 30 minut
  • W piekarniku rozgrzewamy grill
  • Płatki migdałowe rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy ok. 20 cm poniżej grilla i prażymy przez ok. 1-2 minuty, często mieszając
  • Buraki przenosimy na sitko i wyciskamy z nich sok, lekko przyciskając łyżką cedzakową
  • Następnie przenosimy buraki do miski, polewamy sosem i mieszamy
  • Surówkę posypujemy płatkami migdałowymi i podajemy

Sos

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Szalotkę i koper obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Wszystkie składniki (poza zieleniną, szalotką i koprem) umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Do sosu dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z burakami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Surówka

  • Burak (600 g)
  • Płatki migdałowe (40 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Sos

  • Jogurt naturalny (180 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (125 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Fenkuł (koper włoski) (30 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (20 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Bazylia (świeża) (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Łyżka cedzakowa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Carpaccio z buraka z serem

Carpaccio Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Buraki obieramy, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. (…)

WIĘCEJ >

Krem z buraków z malinami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Buraki kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i (…)

WIĘCEJ >

Burgery meksykańskie z fasoli i buraków

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę (pestki usuwamy) Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę (…)

WIĘCEJ >

Buraki pieczone z miodem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Buraki dokładnie szorujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym Do naczynia dolewamy wodę, przykrywamy (…)

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej Wrzucić posiekane jajka do miski Dodać sos Dodać szczypiorek Zamieszać i (…)

WIĘCEJ >