Carpaccio z buraka z serem
Carpaccio z buraka z serem
Przygotowanie
Carpaccio
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Buraki obieramy, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
- Po tym czasie buraki wyciągamy z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
- Ostygnięte buraki kroimy w plasterki i układamy na talerzu
- Następnie polewamy buraki sosem, posypujemy pokruszonym serem, orzechami oraz posiekaną zieleniną i oprószamy przyprawami
Sos
- Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia carpaccio.
Autor
Lista składników
Carpaccio
- Burak (200 g)
- Ser kozi (150 g)
- Orzechy piniowe (10 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Sos
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Miód lipowy (6 g)
- Ocet balsamiczny (5 ml)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Sos sojowy (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat
Fenkuł kroimy w plasterki Pomidorki kroimy na połówki Ośmiornice kroimy w plasterki Cebulę kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy masło Smażymy cebulę i fenkuł około 3 min Dodajemy ośmiornice i czosnek Wyciskamy sok z cytryny…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa (wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…
WIĘCEJ >Sałatka z czarnej rzepy z wędzoną makrelą
Sałatka Rzepę i marchew obieramy, płuczemy i osuszamy Następnie przygotowane warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Ogórka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki Liście sałaty rozdzielamy, myjemy i odsączamy…
WIĘCEJ >Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach
Sałatka: Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką…
WIĘCEJ >