fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagi z prażonymi migdałami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-181
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szparagi z prażonymi migdałami

Przygotowanie

  • Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 12 minut (do miękkości)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wysypujemy płatki migdałowe i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 5 minut (pilnujemy płatków, ponieważ łatwo się przypalają)
  • Do miski wlewamy sos sojowy, sok z cytryny oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Szparagi odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy płatkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szparagów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Szparag (600 g)
  • Płatki migdałowe (20 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka pomidorowa

Pomidory kroimy w ćwiartki Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy zieleninę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy tłuszcz oraz ocet i całość dokładnie blendujemy Następnie zawartość blendera przelewamy do miski, przykrywamy folią…

WIĘCEJ >

Makowiec kokosowy

Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy mak dwoma litrami wrzątku i zostawiamy na 8-9 godzin Orzechy włoskie i laskowe wsypujemy do miski i zalewamy wodą Na drugi dzień rano wyjmujemy masło z lodówki, żeby odtajało Bierzemy…

WIĘCEJ >

Ciasteczka rybne po tajsku

Z fasolki odcinamy końcówki i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ogórki kroimy wzdłuż na paski i układamy na talerzu Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wkładamy rybę i blendujemy na jednolitą masę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 2

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >