Szparagi z wiórkami parmezanu
Szparagi z wiórkami parmezanu
Przygotowanie
- Ze szparagów odcinamy twarde końcówki i obieramy
- Następnie szparagi dokładnie myjemy i kroimy w cienkie słupki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/8 ilości)
- Wrzucamy szparagi i cały czas mieszając, smażymy przez ok. 12-15 minut
- Usmażone szparagi ściągamy z kuchenki
- Do miski wlewamy pozostały tłuszcz i ocet, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
- Parmezan kroimy w cienkie płatki (np. za pomocą obieraczki do warzyw)
- Szczypiorek drobno siekamy
- Szparagi rozkładamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem oraz serem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań ze szparagami.
Autor
Lista składników
- Szparag (800 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Ser Parmezan (40 g)
- Szczypiorek (20 g)
- Ocet balsamiczny (5 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Chrupiące zapiekane szparagi
Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 minutę Następnie szparagi odcedzamy…
WIĘCEJ >Makaron z cukinią i papryką
Paprykę kroimy w kostkę Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, przenosimy na ręcznik papierowy i odciskamy z nadmiaru płynu Orzechy siekamy Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >Łosoś na szparagach
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Ze szparagów odcinamy końcówki Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wykładamy szparagi oraz pomidorki, całość polewamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15…
WIĘCEJ >Zupa szparagowa
Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…
WIĘCEJ >