fbpx
logo
Szukaj
open close

Sztufada z królika z czosnkiem i cytryną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbaa5f2fe-a8f9-45aa-ab60-88e5a043a738
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sztufada z królika z czosnkiem i cytryną

Przygotowanie

  • Z królika odcinamy głowę, a korpus kroimy na kawałki
  • Z cytryn wyciskamy sok, a z połowy ścieramy skórkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wkładamy kawałki królika i smażymy przez ok. 10 minut, często obracając kawałki na drugą stronę
  • Następnie przenosimy kawałki królika na talerz
  • Do rondla wkładamy ząbki czosnku (nie obieramy) i smażymy przez ok. 3-4 minuty (na małym ogniu)
  • Następnie wkładamy do rondla z powrotem kawałki królika, dolewamy wino i sok z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, zieleninę i przyprawy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia (na małym ogniu)
  • Rondel przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (co ok. 20-30 minut obracamy mięso na drugą stronę)
  • Gotowe mięso wykładamy na talerz

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z królikiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Królik tuszka (1500 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Wino białe wytrawne (150 ml)
  • Czosnek (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Tymianek (świeży) (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Piekarnik, Pokrywka do garnka, Rondel, Talerz, Tarka do jarzyn, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Królik pieczony z warzywami

Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek (1/5 (…)

WIĘCEJ >

Królik duszony z warzywami

Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do naczynia i zalewamy maślanką Następnie wkładamy naczynie do lodówki na ok. 2-3 godz. Po tym (…)

WIĘCEJ >

Comber z królika pieczony z warzywami

Comber nacieramy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy liście laurowe. Odstawiamy na noc do lodówki. Warzywa gotujemy na pół twardo (…)

WIĘCEJ >

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy (…)

WIĘCEJ >