Tort bezowo-truskawkowy
Tort bezowo-truskawkowy
Przygotowanie
Tort bezowo-truskawkowy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- W młynku do kawy mielimy cukier
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy go tłuszczem
- Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 20 cm
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
- Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy po łyżce cukru, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana
- Dodajemy ocet oraz mąkę i miksujemy
- Na okrąg wykładamy masę
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
- Następnie zmniejszamy temp. do 140 st. C i pieczemy przez ok. 75-80 minut
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę, aż do ostygnięcia
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki
- Na blat bezowy wykładamy truskawkowe lody i dekorujemy truskawkami
Błyskawiczne lody truskawkowe
- Truskawki wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolity mus
- Dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy
- Przed podaniem wkładamy lody na kilka minut do zamrażarki
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Tort bezowo-truskawkowy
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Truskawka (100 g)
- Jajo białko (90 g)
- Mąka ziemniaczana (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Błyskawiczne lody truskawkowe
- Truskawka mrożona (500 g)
- Jogurt naturalny (150 g)
- Miód lipowy (120 g)
- Sok z cytryny (bio) (1.5 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Makaroniki kokosowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia Do miski wrzucamy białka, dodajemy przyprawy (sól) i ubijamy mikserem przez ok. 5-6 minut (na sztywno) Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy…
WIĘCEJ >Tarta kokosowa z musem śliwkowym
Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…
WIĘCEJ >Ryżanka z rodzynkami
Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Ryżankę przenosimy do miski i posypujemy rodzynkami
WIĘCEJ >Mrożony jogurt z czereśniami
Z czereśni usuwamy pestki i wrzucamy owoce do rondla Dosypujemy cukier, dolewamy sok pomarańczowy i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a czereśnie zaczną mięknąć Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia Zawartość rondla…
WIĘCEJ >