fbpx
logo
Szukaj
open close

Tort bezowo-truskawkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c659cafd5-254a-4611-a646-b35ec12373df
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tort bezowo-truskawkowy

Przygotowanie

Tort bezowo-truskawkowy

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • W młynku do kawy mielimy cukier
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy go tłuszczem
  • Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 20 cm
  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
  • Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy po łyżce cukru, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana
  • Dodajemy ocet oraz mąkę i miksujemy
  • Na okrąg wykładamy masę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Następnie zmniejszamy temp. do 140 st. C i pieczemy przez ok. 75-80 minut
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę, aż do ostygnięcia
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki
  • Na blat bezowy wykładamy truskawkowe lody i dekorujemy truskawkami

Błyskawiczne lody truskawkowe

  • Truskawki wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolity mus
  • Dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy
  • Przed podaniem wkładamy lody na kilka minut do zamrażarki

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Tort bezowo-truskawkowy

  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Truskawka (100 g)
  • Jajo białko (90 g)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Błyskawiczne lody truskawkowe

  • Truskawka mrożona (500 g)
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Miód lipowy (120 g)
  • Sok z cytryny (bio) (1.5 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Mikser, Młynek elektryczny, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Brzoskwinie z kruszonką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem Owoce kroimy na pół i usuwamy pestki, a następnie każdą połówkę kroimy na 3-4 cząstki Pokrojone owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier, sok…

WIĘCEJ >

Pieczarki duszone z pietruszką, czosnkiem i pomidorową passatą

Pieczarki dokładnie oczyszczamy Natkę pietruszki targamy na części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez ok. 10 minut Dodajemy natkę pietruszki, passatę…

WIĘCEJ >

Pizza z ziemniakami i rozmarynem

Pizza Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z ziemniakami Dodajemy przyprawy (rozmaryn), dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych…

WIĘCEJ >

Zupa wędzona

Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…

WIĘCEJ >