fbpx
logo
Szukaj
open close

Tortilla orkiszowa z pomidorem i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c86e9e188-485d-4472-9b44-ecfe7e148b49
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tortilla orkiszowa z pomidorem i warzywami

Przygotowanie

Ciasto

  • Wszystkie składniki razem łączymy i zagniatamy ciasto (mąkę przesiewamy przez sitko)
  • Następnie kroimy ciasto na kawałki i rozwałkowujemy na stolnicy na cienkie, okrągłe placki (w razie potrzeby podsypujemy mąką)
  • Tortillę smażymy na suchej patelni z obu stron, aż się lekko przyrumieni

Farsz

  • Mięso kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż mięso zmięknie)
  • Cebulę obieramy
  • Cebulę, pomidory i ogórki kroimy w kostkę
  • Kapustę kroimy w paski
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy
  • Do miski wrzucamy mięso i warzywa, a następnie delikatnie mieszamy
  • Na usmażoną tortillę nakładamy farsz i zawijamy w rulon

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortilli.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 15
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Mąka orkiszowa (480 g)
  • Woda (240 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Farsz

  • Pomidor (500 g)
  • Kurczak pierś (250 g)
  • Papryka żółta (170 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
  • Ogórek kiszony (120 g)
  • Cebula (105 g)
  • Sałata masłowa (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Curry w proszku (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Sitko, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał….

WIĘCEJ >

Sałatka z mozzarellą

Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…

WIĘCEJ >

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Włączamy piekarnik na 180 stopni Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Dodajemy rozmaryn Dodajemy pokrojoną gruszkę Lekko solimy,…

WIĘCEJ >

Zupa z owoców morza

W garnku rozgrzewamy masło i kładziemy owoce morza Po upływie 1 minuty dodajemy przyprawy Wszystko mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty Dolewamy do garnka ok. pół litra wody i gotujemy Marchewkę kroimy w paski (możemy…

WIĘCEJ >