fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Hiszpańska tortilla

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c468f6b28-c1eb-44d1-95bf-46b56ac3f117
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Hiszpańska tortilla

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Paprykę kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do momentu, aż skórka sczernieję i zacznie się łuszczyć)
  • Następie przenosimy paprykę do torebki foliowej i zostawiamy do ostygnięcia, po czym wyciągamy, obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy miąższ w paski
  • Ziemniaki z cebulą obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty, po czym ściągamy patelnię z kuchenki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Jaja wybijamy do miski, dolewamy mleko i lekko ubijamy
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, paprykę, ziemniaki oraz ser i całość dokładnie mieszamy
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Masę wlewamy do formy i równomiernie rozprowadzamy, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
  • Po tym czasie zostawiamy tortillę w formie na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortilli.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (306 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Ser żółty (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z wiśniami

Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…

WIĘCEJ >

Włoska pieczeń z indyka z serem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Cebulę i marchew obieramy Cebulę, marchew i cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i połowę dodajemy do miski…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa na mleku kokosowym

W garnku na średnim ogniu delikatnie prażymy wiórki kokosowe, od czasu do czasu mieszając Wiórki odstawiamy do wystudzenia Do garnka wlewamy szklankę wody, mleko kokosowe, komosę ryżową, syrop klonowy i doprowadzamy do wrzenia Po zagotowaniu…

WIĘCEJ >

Pikantne curry z wołowiną

Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (kurkumę), dokładnie mieszamy i wsadzamy miskę do lodówki Rozgrzewamy patelnię Wsypujemy przyprawy (kolendrę, kmin i chili), mieszamy i podgrzewamy przez…

WIĘCEJ >