fbpx
logo
Szukaj
open close

Hiszpańska tortilla

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c468f6b28-c1eb-44d1-95bf-46b56ac3f117
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Hiszpańska tortilla

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Paprykę kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do momentu, aż skórka sczernieję i zacznie się łuszczyć)
  • Następie przenosimy paprykę do torebki foliowej i zostawiamy do ostygnięcia, po czym wyciągamy, obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy miąższ w paski
  • Ziemniaki z cebulą obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty, po czym ściągamy patelnię z kuchenki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Jaja wybijamy do miski, dolewamy mleko i lekko ubijamy
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, paprykę, ziemniaki oraz ser i całość dokładnie mieszamy
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Masę wlewamy do formy i równomiernie rozprowadzamy, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
  • Po tym czasie zostawiamy tortillę w formie na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortilli.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (306 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Ser żółty (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy dwa podłużne walce Rozkładamy po 2 plastry boczku i zawijamy każde mięso w dwa plastry boczku…

WIĘCEJ >

Goleń jagnięca z warzywami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Marchew obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plasterki (lub na ćwiartki) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso…

WIĘCEJ >

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

Purée Obieramy marchew i ziemniaka Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 min Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >