Udka kurczaka z kiełbaskami
Udka kurczaka z kiełbaskami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Udka dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na 2 części
- Następnie nacieramy udka przyprawami (solą i pieprzem) i układamy w brytfannie
- Udka smarujemy roztopionym tłuszczem i posypujemy przyprawami (ziołami)
- Brytfannę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół lub w ćwiartki (w zależności od wielkości)
- Szalotki obieramy
- Następnie układamy ziemniaki i szalotki obok udek, wlewamy wino i pieczemy przez ok. 15 minut
- Do brytfanny dodajemy kiełbaski i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (1500 g)
- Ziemniak (1000 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (120 g)
- Wino białe wytrawne (60 ml)
- Masło (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.