fbpx
logo
Szukaj
open close

Udka kurczaka z kiełbaskami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0b79f774-65bb-40c0-a21e-9a6f4f6e38c0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udka kurczaka z kiełbaskami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Udka dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na 2 części
  • Następnie nacieramy udka przyprawami (solą i pieprzem) i układamy w brytfannie
  • Udka smarujemy roztopionym tłuszczem i posypujemy przyprawami (ziołami)
  • Brytfannę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół lub w ćwiartki (w zależności od wielkości)
  • Szalotki obieramy
  • Następnie układamy ziemniaki i szalotki obok udek, wlewamy wino i pieczemy przez ok. 15 minut
  • Do brytfanny dodajemy kiełbaski i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kurczak udko (1500 g)
  • Ziemniak (1000 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (120 g)
  • Wino białe wytrawne (60 ml)
  • Masło (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Twarożek z pestek dyni

Pestki dyni wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 8 godz. Po tym czasie pestki dyni odcedzamy i przenosimy do osobnej miski Dodajemy pozostałe składniki (poza cykorią) i blendujemy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >

Spaghetti Konjac z sosem carbonara

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę Na…

WIĘCEJ >

Uda gęsie z kaszą

Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wkładamy do miski Do rondla wlewamy sok i lekko podgrzewamy Następnie do soku dodajemy miód i mieszamy do momentu,…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinią i marchewką

Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z zieleniną Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem Arkusz ciasta składamy na pół, kładziemy na…

WIĘCEJ >