fbpx
logo
Szukaj
open close

Udka kurczaka z kiełbaskami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0b79f774-65bb-40c0-a21e-9a6f4f6e38c0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udka kurczaka z kiełbaskami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Udka dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na 2 części
  • Następnie nacieramy udka przyprawami (solą i pieprzem) i układamy w brytfannie
  • Udka smarujemy roztopionym tłuszczem i posypujemy przyprawami (ziołami)
  • Brytfannę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół lub w ćwiartki (w zależności od wielkości)
  • Szalotki obieramy
  • Następnie układamy ziemniaki i szalotki obok udek, wlewamy wino i pieczemy przez ok. 15 minut
  • Do brytfanny dodajemy kiełbaski i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kurczak udko (1500 g)
  • Ziemniak (1000 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (120 g)
  • Wino białe wytrawne (60 ml)
  • Masło (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Udka w pomidorach i rozmarynie

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu Kładziemy udka i obsmażamy przez ok. 4-5 (…)

WIĘCEJ >

Udka kurczaka z cytryną i czosnkiem

Udka obieramy ze skóry i przenosimy do miski Czosnek obieramy i dodajemy do miski z udkami Do miski z udkami (…)

WIĘCEJ >

Udka z orzechami makadamia

Boczek kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Orzechy i zieleninę (natkę) drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy 1/3 (…)

WIĘCEJ >

Udka kurczaka w glazurze

Czosnek obieramy i drobno siekamy Udka obieramy ze skóry (skórę wyrzucamy) i wkładamy do miski Do rondla wlewamy passatę i (…)

WIĘCEJ >

Miodowe udka kurczaka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Udka wkładamy do naczynia żaroodpornego (naczynie powinno być na tyle duże, żeby udka (…)

WIĘCEJ >