Warzywa z imbirem
Warzywa z imbirem
Przygotowanie
- Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Dolewamy tłuszcz i blendujemy na jednolitą konsystencję
- Groch kroimy wzdłuż na pół
- Kukurydzę kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na kawałki
- Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 2-3 części
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelnię wylewamy imbirowo-czosnkową pastę i smażymy przez ok. 30 sek.
- Dodajemy groch, kukurydzę oraz szparagi i smażymy przez ok. 6-7 minut
- Dolewamy wodę i smażymy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż woda wyparuję, a warzywa będą miękkie)
- Warzywa nakładamy na talerze, skrapiamy sosem sojowym i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.
Autor
Lista składników
- Groch cukrowy (400 g)
- Kukurydza – kolba (400 g)
- Szparag (300 g)
- Woda (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sos sojowy (20 g)
- Czosnek (15 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sorbet bananowy i gruszkowy
Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki…
WIĘCEJ >Kwaśnica podhalańska
Mięso gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 godz. (1500 ml wody) Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ugotowane mięso…
WIĘCEJ >Kulki mięsne w stylu japońskim
Cebulę z czosnkiem drobno siekamy Imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki Kapustę drobno kroimy Do blendera wkładamy mięso, białko, mąkę, czosnek, połowę cebuli oraz połowę imbiru i całość dokładnie blendujemy Zawartość blendera przenosimy do miski,…
WIĘCEJ >Dziecięce pancakes – miś i sówka
Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Banana obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >