fbpx
logo
Szukaj
open close

Warzywa z sosem krewetkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e7c1f38-9f4a-42a4-85fd-04b4826eb624
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Warzywa z sosem krewetkowym

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Krewetki dokładnie oczyszczamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • W rondlu podgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż zbrązowieję
  • Dodajemy cebulę, mieszamy i dusimy przez ok. 4-5 minut (do miękkości)
  • Dolewamy mleko, dodajemy krewetki, sos ostrygowy, sok z cytryny i przyprawy (chili), mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut
  • Dodajemy ser, mieszamy i dusimy do momentu, aż się nie roztopi
  • Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy
  • Na talerze nakładamy warzywa i polewamy sosem krewetkowym

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko kokosowe (310 ml)
  • Krewetka koktajlowa (świeża) (95 g)
  • Ser żółty (80 g)
  • Cebula (75 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Mąka kokosowa (35 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Sos ostrygowy (2.5 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Grzyby z patelni

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy na pół Shiitake i boczniaki kroimy w plastry Do miski wlewamy bulion, sos ostrygowy oraz sos sojowy i mieszamy Na patelni…

WIĘCEJ >

Agrest

Agrest umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Frittata z sowami (kaniami)

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Grzyby oczyszczamy, usuwamy nóżki, kapelusze kroimy na kawałki Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez…

WIĘCEJ >

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…

WIĘCEJ >