Wątróbka z kurkami
Wątróbka z kurkami
Przygotowanie
- Kurki płuczemy, obcinamy nóżki i podduszamy z cebulką na połowie smalcu gęsiego.
- Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli.
- Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki.
- Dusimy na drugiej połowie smalcu około 10 minut.
- Następnie dodajemy uduszone wcześniej cebulkę i kurki.
- Dodajemy sól i tymianek oraz zalewamy całość bulionem, dusimy jeszcze przez kilkanaście minut do miękkości.
Rady dietetyka
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych możesz znaleźć równie smaczne propozycje podania wątróbki.
Autor
Lista składników
- 200 g wątróbki drobiowej
- 200 g małych kurek (zamiast kurek mogą być również pieczarki)
- 1 szklanka bulionu domowego (250 ml)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- 2 gałązki świeżego tymianku (16 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kiełbaski grillowane
Podgrzewamy kiełbaski Wrzucamy do wrzątku, nie gotujemy Wyciągamy po 5 minutach Kładziemy parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową i grillujemy do zarumienienia
WIĘCEJ >Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat
Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…
WIĘCEJ >Gęś z wolnowaru
Gęś kładziemy na desce Wycinamy piersi z skórą, odcinamy nogi Korpus z skrzydłami zostawiamy sobie na rosół lub mrozimy do późniejszego wykorzystania Piersi i nogi solimy, pieprzymy, nacieramy ręką Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy…
WIĘCEJ >