fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka z kurkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c35aebae1-eb0b-45da-a655-b7d3f95ea26e

Wątróbka z kurkami

Przygotowanie

  • Kurki płuczemy, obcinamy nóżki i podduszamy z cebulką na połowie smalcu gęsiego.
  • Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli.
  • Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki.
  • Dusimy na drugiej połowie smalcu około 10 minut.
  • Następnie dodajemy uduszone wcześniej cebulkę i kurki.
  • Dodajemy sól i tymianek oraz zalewamy całość bulionem, dusimy jeszcze przez kilkanaście minut do miękkości.

Rady dietetyka

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych możesz znaleźć równie smaczne propozycje podania wątróbki.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 200 g małych kurek (zamiast kurek mogą być również pieczarki)
  • 1 szklanka bulionu domowego (250 ml)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 2 gałązki świeżego tymianku (16 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie z „mlekiem bananowym”

Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem

WIĘCEJ >

Chleb marchewkowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową Mieszamy wszystko razem…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Puree z cukinii z szynką dojrzewającą

Cukinię gotujemy do miękkości i blendujemy z solą i masłem Szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 1 minutę Pure podajemy posypane chrupiącą szynką

WIĘCEJ >