fbpx
logo
Szukaj
open close

Wątróbka z kurkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c35aebae1-eb0b-45da-a655-b7d3f95ea26e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wątróbka z kurkami

Przygotowanie

  • Kurki płuczemy, obcinamy nóżki i podduszamy z cebulką na połowie smalcu gęsiego.
  • Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli.
  • Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki.
  • Dusimy na drugiej połowie smalcu około 10 minut.
  • Następnie dodajemy uduszone wcześniej cebulkę i kurki.
  • Dodajemy sól i tymianek oraz zalewamy całość bulionem, dusimy jeszcze przez kilkanaście minut do miękkości.

Rady dietetyka

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia wątróbki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Kurka – pieprznik jadalny (świeża) (200 g)
  • Kurczak wątróbka (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Tymianek (świeży) (15 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano

Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje. Pod…

WIĘCEJ >

Zupa krem warzywny

Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki Wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem, dodajemy sól i kurkumę Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie Blendujemy 

WIĘCEJ >

Jabłka z malinami i malinowym miodem

Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne W wydrążony otwór wkładamy maliny Na górę dajemy miód Przykrywamy odciętym…

WIĘCEJ >

Paprykowa karkówka

Papryki kroimy na pół i układamy na rozgrzanej patelni grillowej Obok kładziemy mięso Dodajemy masło Smażymy przez 10 minut, co jakiś czas obracając Dodajemy oliwki i solimy Smażymy jeszcze przez kilka minut Podajemy

WIĘCEJ >