Wieprzowina po marokańsku
Wieprzowina po marokańsku
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy przyprawy (kmin, paprykę i pieprz) i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając
- Dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i ponownie całość dokładnie mieszamy
- Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy orzechami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.
Danie możemy podawać z dodatkiem makaronu, ryżu lub kaszy.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina łopatka (500 g)
- Szpinak (300 g)
- Woda (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Orzechy piniowe (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Pieprz kajeński (1.5 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka makaronowa z indykiem
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż mięso…
WIĘCEJ >Zupa z krabów i kukurydzy
Cebulę i zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydze i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dolewamy bulion (pozostawiamy ok. pół szklanki) i…
WIĘCEJ >Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…
WIĘCEJ >Pasta z wątróbki z jabłkiem
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Jabłko kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i ogonek Kroimy jabłko w kostkę i dorzucamy do cebuli…
WIĘCEJ >