fbpx
logo
Szukaj
open close

Wieprzowina w sosie śliwkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c57f7e246-d6c9-400e-ad8b-313cdb6a5df4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina w sosie śliwkowym

Przygotowanie

  • Mięso owijamy folią i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażarki
  • Następnie wyciągamy mięso z zamrażarki, ściągamy folię i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry
  • Mięso wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz (olej) i dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i odkładamy na ok. 1 godz. (co ok. 15 minut mieszamy)
  • Śliwki kroimy na pół, usuwamy z nich pestki (wyrzucamy) i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy cukier i całość dokładnie blendujemy
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Dodajemy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek z imbirem i smażymy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy sos śliwkowy, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (1000 g)
  • Śliwka suszona (300 g)
  • Bulion mięsny (180 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Cząber suszony (10 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Piekarnik, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Risotto z trzech rodzajów ryżu

Ryż dziki i brązowy gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 40 minut, a następnie odcedzamy Paprykę i pieczarki kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na…

WIĘCEJ >

Kawa z mlekiem

Kawę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i dolewamy mleko

WIĘCEJ >

Cukinia zapiekana z boczkiem

Cukinię kroimy w poprzek na „łódeczki” i wykrajamy środek. Łódeczki z cukinii solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. Gdy łódeczki są w piekarniku, miąższ z cukinii kroimy w kostkę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Pomidorowa focaccia z pesto

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Czosnek obieramy i kroimy w plastry Chili kroimy w plastry Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy pomidory, czosnek oraz chili, dodajemy odrobinę tłuszczu…

WIĘCEJ >