fbpx
logo
Szukaj
open close

Wieprzowina w sosie śliwkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c57f7e246-d6c9-400e-ad8b-313cdb6a5df4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wieprzowina w sosie śliwkowym

Przygotowanie

  • Mięso owijamy folią i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażarki
  • Następnie wyciągamy mięso z zamrażarki, ściągamy folię i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry
  • Mięso wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz (olej) i dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i odkładamy na ok. 1 godz. (co ok. 15 minut mieszamy)
  • Śliwki kroimy na pół, usuwamy z nich pestki (wyrzucamy) i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy cukier i całość dokładnie blendujemy
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Dodajemy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek z imbirem i smażymy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy sos śliwkowy, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (1000 g)
  • Śliwka suszona (300 g)
  • Bulion mięsny (180 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Cząber suszony (10 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Piekarnik, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Koktajl brzoskwiniowy z imbirem

Brzoskwinię kroimy na kawałki (pestki usuwamy) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Z wanilii wydłubujemy ziarenka Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >

Jogurt z bananem

Banana obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do miski Dodajemy jogurt i mieszamy

WIĘCEJ >

Jajecznica z pieczarkami i szpinakiem

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy szpinak oraz przyprawy i dusimy przez ok. 5 minut Wybijamy jaja i smażymy do momentu…

WIĘCEJ >

Zupa z „gołąbkami”

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i zagotowujemy Kapustę drobno siekamy w paski, dodajemy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >