fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wieprzowina w sosie śliwkowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-305
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina w sosie śliwkowym

Przygotowanie

  • Mięso owijamy folią i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażarki
  • Następnie wyciągamy mięso z zamrażarki, ściągamy folię i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry
  • Mięso wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz (olej) i dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i odkładamy na ok. 1 godz. (co ok. 15 minut mieszamy)
  • Śliwki kroimy na pół, usuwamy z nich pestki (wyrzucamy) i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy cukier i całość dokładnie blendujemy
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Dodajemy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek z imbirem i smażymy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy sos śliwkowy, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (400 g)
  • Cebula (210 g)
  • Śliwka (świeża) (165 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (12 ml)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosowa tapioka z papają

Tapiokę zalać mlekiem kokosowym wymieszanego z wodą. Doprowadzić do wrzenia, a potem na bardzo małym ogniu gotować jakieś 10-12 minut. Kulki tapioki muszą się zrobić zupełnie szkliste, przezroczyste. Jeszcze ciepłą przełożyć do miseczek, a na…

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka z kurczaka

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchewkę, ziemniaki i pieczarki dokładnie oczyszczamy Ziemniaki kroimy na pół Pomidory kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >

Pieczony karp zaprawiany w warzywach

Rybę kroimy na 4 kawałki Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce na grubych oczkach Cebulę kroimy w półksiężyce Warzywa wrzucamy do miski i zalewamy oliwą Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majeranek Dodajemy…

WIĘCEJ >