fbpx
logo
Szukaj
open close

Włoski omlet z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c93c94d5d-1c7d-4339-a759-1d8856d2407a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Włoski omlet z kurczakiem

Przygotowanie

  • Pomidory kroimy na kawałki i przenosimy do miski
  • Zieleninę oraz oliwki drobno siekamy i przenosimy do miski z pomidorami
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy wodą i posypujemy przyprawami (oregano)
  • Następnie przykrywamy naczynie folią i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i odstawiamy
  • Kiedy mięso ostygnie – rozdrabniamy je widelcem i przenosimy do miski z pomidorami
  • Dodajemy połowę sera oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jaja i dokładnie roztrzepujemy, a następnie przelewamy do mieszanki z pomidorami i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 5 minut (aż brzegi omletu się uniosą)
  • Omleta posypujemy pozostałym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omletów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (408 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ser Parmezan (70 g)
  • Pomidor suszony (50 g)
  • Oliwki czarne (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajecznica z pieczarkami i szpinakiem

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy szpinak oraz przyprawy i dusimy przez ok. 5 minut Wybijamy jaja i smażymy do momentu…

WIĘCEJ >

Słodko-kwaśne pulpety wołowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wkładamy mięso, wybijamy jajo, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy Z masy mielonej formujemy pulpety i układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)

Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką

WIĘCEJ >

Chłodnik kokosowy

Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…

WIĘCEJ >