Wołowina w balsamicznej marynacie z karmelizowaną cebulą
Wołowina w balsamicznej marynacie z karmelizowaną cebulą
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski
- Do miski dolewamy ocet i 2/3 ilości tłuszczu, dodajemy musztardę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy (tak aby cukier się rozpuścił)
- Mięso kroimy w plastry i wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego)
- Następnie polewamy mięso marynatą, przykrywamy folią i wsadzamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Cebulę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając
- Następnie ściągamy z patelnię z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę wylewamy), kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony 9do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia)
- Mięso przenosimy na talerze, czekamy ok. 5 minut i posypujemy przyprawami (pieprzem)
- Mięso podajemy z karmelizowaną cebulą i rukolą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (500 g)
- Cebula czerwona (420 g)
- Rukola (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Musztarda (20 g)
- Ocet balsamiczny (18 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dorsz w mleku kokosowym
Filety z dorsza solimy i pieprzymy Rozgrzewamy olej na patelni i krótko smażymy filety Ubijamy w misce mleko kokosowe, curry i kurkumę. Wlewamy na patelnię z dorszem, przykrywamy i dusimy 5 minut Obracamy filety i…
WIĘCEJ >Zapiekanka z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…
WIĘCEJ >Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim
Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy przez 5 min Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min Dodajemy przecier / koncentrat…
WIĘCEJ >Zupa tajska z kurczakiem i mango
Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…
WIĘCEJ >