fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina w balsamicznej marynacie z karmelizowaną cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4fdbf1dc-93a7-488d-a352-e53ee707a478
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina w balsamicznej marynacie z karmelizowaną cebulą

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski
  • Do miski dolewamy ocet i 2/3 ilości tłuszczu, dodajemy musztardę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy (tak aby cukier się rozpuścił)
  • Mięso kroimy w plastry i wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego)
  • Następnie polewamy mięso marynatą, przykrywamy folią i wsadzamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Cebulę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając
  • Następnie ściągamy z patelnię z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę wylewamy), kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony 9do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia)
  • Mięso przenosimy na talerze, czekamy ok. 5 minut i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Mięso podajemy z karmelizowaną cebulą i rukolą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Cebula czerwona (420 g)
  • Rukola (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Ocet balsamiczny (18 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Strudel serowo-warzywny

Marchewki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do marchewki i gotujemy przez kolejne ok. 5 minut (do miękkości) Następnie warzywa odcedzamy Cebulę…

WIĘCEJ >

Batoniki owocowe

Migdały, siemię lniane i sezam mielimy, najlepiej w młynku do kawy. Miksujemy wszystko razem w melakserze, można spróbować blenderem, ale ostrożnie, gdyż może się spalić Zalewamy sokiem z cytryny Jeżeli masa nie będzie się kleiła…

WIĘCEJ >

Sałatka z mango, granatem i awokado

Warzywa i owoce dokładnie myjemy Awokado, mango i ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski Dodajemy poszatkowany szczypiorek, porwaną sałatę oraz rukolę Posypujemy pestkami granatu Sok z limonki łączymy z oliwą, miodem i solą…

WIĘCEJ >

Szakszuka

Świeże pomidory- sparzyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na małej patelni rozpuścić olej kokosowy podsmażyć chwilę czosnek, dodać pomidory, wymieszać z przyprawami i odparować nie mieszając (by zostały w kawałkach)….

WIĘCEJ >