Wołowina w balsamicznej marynacie z karmelizowaną cebulą
Wołowina w balsamicznej marynacie z karmelizowaną cebulą
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski
- Do miski dolewamy ocet i 2/3 ilości tłuszczu, dodajemy musztardę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy (tak aby cukier się rozpuścił)
- Mięso kroimy w plastry i wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego)
- Następnie polewamy mięso marynatą, przykrywamy folią i wsadzamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Cebulę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając
- Następnie ściągamy z patelnię z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę wylewamy), kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony 9do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia)
- Mięso przenosimy na talerze, czekamy ok. 5 minut i posypujemy przyprawami (pieprzem)
- Mięso podajemy z karmelizowaną cebulą i rukolą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (500 g)
- Cebula czerwona (420 g)
- Rukola (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Musztarda (20 g)
- Ocet balsamiczny (18 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Duszona wołowina po grecku
Mięso kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy połowę mięsa i smażymy przez ok….
WIĘCEJ >Pieczona wołowina z ziołami
Mięso powinno być w jednym kawałku, zwinięte w rulon i związane nicią kuchenną Marchew z cebulą obieramy i kroimy w grube plastry Seler kroimy w grube plastry Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy przez ok. 190…
WIĘCEJ >Wołowina a’la curry z cukinią
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec i olej) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, cukinię oraz pieczarki, mieszamy…
WIĘCEJ >Wołowina curry z ryżem
Cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cukinię oraz pieczarki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Zawartość patelni przenosimy do miski Na patelnię dokładamy tłuszcz,…
WIĘCEJ >