fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina w balsamicznej marynacie z karmelizowaną cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4fdbf1dc-93a7-488d-a352-e53ee707a478
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina w balsamicznej marynacie z karmelizowaną cebulą

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski
  • Do miski dolewamy ocet i 2/3 ilości tłuszczu, dodajemy musztardę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy (tak aby cukier się rozpuścił)
  • Mięso kroimy w plastry i wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego)
  • Następnie polewamy mięso marynatą, przykrywamy folią i wsadzamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Cebulę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając
  • Następnie ściągamy z patelnię z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę wylewamy), kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony 9do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia)
  • Mięso przenosimy na talerze, czekamy ok. 5 minut i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Mięso podajemy z karmelizowaną cebulą i rukolą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Cebula czerwona (420 g)
  • Rukola (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Ocet balsamiczny (18 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz w mleku kokosowym

Filety z dorsza solimy i pieprzymy Rozgrzewamy olej na patelni i krótko smażymy filety Ubijamy w misce mleko kokosowe, curry i kurkumę. Wlewamy na patelnię z dorszem, przykrywamy i dusimy 5 minut Obracamy filety i…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…

WIĘCEJ >

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso  Zasmażamy przez 5 min Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min Dodajemy przecier / koncentrat…

WIĘCEJ >

Zupa tajska z kurczakiem i mango

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >