fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina w czerwonym winie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c35cb9acb-5018-4a8d-ae7c-10e59f9551cb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina w czerwonym winie

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w plastry i wkładamy do naczynia płaskiego
  • Dodajemy tłuszcz, skórkę z cytryny, sok z pomarańczy, zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso (strząsamy nadmiar marynaty) i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelnię wlewamy wino i gotujemy przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż połowa odparuję)
  • Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy śmietanę
  • Na patelnię ponownie kładziemy mięso i smażymy na małym ogniu przez ok. 2-4 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Wołowinę możesz podawać z ulubionymi warzywami np. opiekanymi ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (680 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 ml)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kokosowo – buraczkowa

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >

Grillowana dynia z mozzarellą, pestkami i sałatą

Dynię obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (na półtwardo), a następnie odcedzamy Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy dynię i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej…

WIĘCEJ >

Wstążki z piersią z kurczaka

Szpinak gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż zwiędnie), a następnie odcedzamy Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dodajemy tłuszcz (olej), wybijamy jaja i wyrabiamy na gładkie ciasto Wyrobione ciasto dzielimy…

WIĘCEJ >

Jajo w naleśniku gryczanym

W garnku rozpuszczamy tłuszcz, a następnie wyłączamy kuchenkę Dodajemy pozostałe składniki (1/3 ilości jaj), całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut Rozgrzewamy patelnię i smarujemy małą ilością tłuszczu Naleśniki smażymy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >