Wołowina w czerwonym winie
Wołowina w czerwonym winie
Przygotowanie
- Mięso kroimy w plastry i wkładamy do naczynia płaskiego
- Dodajemy tłuszcz, skórkę z cytryny, sok z pomarańczy, zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
- Rozgrzewamy patelnię
- Kładziemy mięso (strząsamy nadmiar marynaty) i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy mięso na talerz
- Na patelnię wlewamy wino i gotujemy przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż połowa odparuję)
- Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy śmietanę
- Na patelnię ponownie kładziemy mięso i smażymy na małym ogniu przez ok. 2-4 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Wołowinę możesz podawać z ulubionymi warzywami np. opiekanymi ziemniakami.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (680 g)
- Wino czerwone wytrawne (200 ml)
- Śmietana 18% (50 g)
- Sok z pomarańczy 100% (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Rozmaryn (świeży) (8 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gofry wielozbożowe
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolitą masę Rozgrzewamy gofrownicę i lekko skrapiamy tłuszczem Wylewamy do gofrownicy ciasto i smażymy gofry przez ok. 3-4 minuty
WIĘCEJ >Pomidorki koktajlowe z patelni
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę (natkę) grubo siekamy Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy zieleninę (tymianek) oraz…
WIĘCEJ >Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…
WIĘCEJ >Pulpeciki w rosole
Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.
WIĘCEJ >