fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina w czerwonym winie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c35cb9acb-5018-4a8d-ae7c-10e59f9551cb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wołowina w czerwonym winie

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w plastry i wkładamy do naczynia płaskiego
  • Dodajemy tłuszcz, skórkę z cytryny, sok z pomarańczy, zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso (strząsamy nadmiar marynaty) i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelnię wlewamy wino i gotujemy przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż połowa odparuję)
  • Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy śmietanę
  • Na patelnię ponownie kładziemy mięso i smażymy na małym ogniu przez ok. 2-4 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Wołowinę możesz podawać z ulubionymi warzywami np. opiekanymi ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (680 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 ml)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczony kalafior

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Kalafior odcedzamy i przenosimy do miski…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z krewetek

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki Pomidorki…

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy z krewetkami

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Hummus pomidorowo-paprykowy

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…

WIĘCEJ >