fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina w czerwonym winie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c35cb9acb-5018-4a8d-ae7c-10e59f9551cb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina w czerwonym winie

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w plastry i wkładamy do naczynia płaskiego
  • Dodajemy tłuszcz, skórkę z cytryny, sok z pomarańczy, zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso (strząsamy nadmiar marynaty) i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelnię wlewamy wino i gotujemy przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż połowa odparuję)
  • Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy śmietanę
  • Na patelnię ponownie kładziemy mięso i smażymy na małym ogniu przez ok. 2-4 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Wołowinę możesz podawać z ulubionymi warzywami np. opiekanymi ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (680 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 ml)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gofry wielozbożowe

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolitą masę Rozgrzewamy gofrownicę i lekko skrapiamy tłuszczem Wylewamy do gofrownicy ciasto i smażymy gofry przez ok. 3-4 minuty

WIĘCEJ >

Pomidorki koktajlowe z patelni

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę (natkę) grubo siekamy Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy zieleninę (tymianek) oraz…

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >