fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina z rukolą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdbf2aed1-3b54-410f-9e3b-189f56b00f60
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina z rukolą

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Pomidory kroimy w cienkie cząstki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie przenosimy cebulę do miski, a patelnię wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem), kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 4 minuty z każdej strony
  • Następnie smarujemy mięso sosem ostrygowym i przenosimy na talerz wraz z sosem z patelni
  • Mięso przykrywamy folią i odkładamy na ok. 10 minut
  • Po tym czasie kroimy mięso w paski
  • Każdą pitę rozkrajamy i otwieramy, a do wnętrza wkładamy rukolę, cebulę, pomidory i mięso

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Do tego przepisu możesz dodać inne, ulubione warzywa np. ogórka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (600 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Pita (280 g)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Rukola (80 g)
  • Masło (30 g)
  • Sos ostrygowy (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem brokułowy (wegański / wegetariański)

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…

WIĘCEJ >

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

wstawić garnek z wodą na gaz   topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę  cebulę obrać i pokroić w plasterki plaster…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – pies

Z kromki chleba wycinamy kawałki na kształt uczy i tułowia psa Awokado obieramy, usuwamy pestkę i odkrawamy plaster Szczypior kroimy na ok. 5 cm paski Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt psa (tak jak…

WIĘCEJ >