fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekane awokado z szynką parmeńską z dodatkiem cukinii

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekane awokado z szynką parmeńską z dodatkiem cukinii

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy o temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Szynkę kroimy w drobną kostkę
  • Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i kładziemy połówki na papier skórą do dołu
  • Awokado posypujemy szynką i przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cukinię, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 4-5 minut (do miękkości)
  • Na talerz kładziemy awokado, a obok cukinię i kromki chleba

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem awokado.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (200 g)
  • Awokado (140 g)
  • Szynka parmeńska (90 g)
  • Chleb gryczany (na drożdżach) (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (10 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)
  • Sól himalajska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet ze szpinakiem

Cebulę i czosnek drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem Szpinak kroimy na drobne kawałki Jajka mieszamy ze szpinakiem (można też całość zmiksować blenderem) Jajeczną masę wlewamy na patelnię…

WIĘCEJ >

Sałatka z krewetkami

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy krewetki oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty (na dużym ogniu)…

WIĘCEJ >

Żołądki w sosie koperkowo-pieczarkowym

Żołądki dokładnie oczyszczamy, przenosimy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy Następnie odlewamy wodę, wlewamy świeżą i znów zagotowujemy Ponownie odlewamy wodę, zalewamy świeżą, dodajemy sól i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu) Następnie…

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko. Karczochy odsączamy z…

WIĘCEJ >