fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z brokułami i kalafiorem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c12d017b7-8879-497d-bcb3-3b83cd6518af
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka z brokułami i kalafiorem

Przygotowanie

  • Kalafior z brokułem dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut (tak aby były miękkie, ale nadal „chrupiące”)
  • Następnie kalafior z brokułem odcedzamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • W rondlu podgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej „pasty”
  • Cały czas mieszając dolewamy do rondla mleko i gotujemy sos przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy ser żółty i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści
  • Warzywa polewamy sosem, posypujemy fetą i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Kalafior (200 g)
  • Brokuł (150 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Ser feta (45 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Śmietana z bananem

Banana obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do miski Na wierzch nakładamy śmietanę

WIĘCEJ >

Paleo lasagna

Piekarnik ustawiamy na 175 st. C z opcją grzania „góra-dół” Zaczynamy smażyć mięso W tym czasie siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i dodajemy ze wszystkimi przyprawami do mięsa  Po chwili dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy…

WIĘCEJ >

Indyk z aromatycznym masłem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozpuszczamy tłuszcz i przelewamy do miski Dodajemy zieleninę oraz skórkę z cytryny i mieszamy Oddzielamy skórę od mięsa i smarujemy całą powierzchnię mięsa…

WIĘCEJ >

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…

WIĘCEJ >