fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z brokułami i kalafiorem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c12d017b7-8879-497d-bcb3-3b83cd6518af
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z brokułami i kalafiorem

Przygotowanie

  • Kalafior z brokułem dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut (tak aby były miękkie, ale nadal „chrupiące”)
  • Następnie kalafior z brokułem odcedzamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • W rondlu podgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej „pasty”
  • Cały czas mieszając dolewamy do rondla mleko i gotujemy sos przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy ser żółty i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści
  • Warzywa polewamy sosem, posypujemy fetą i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Kalafior (200 g)
  • Brokuł (150 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Ser feta (45 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak z jogurtem po bałkańsku

Mięso dokładnie płuczemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy jogurt, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy Mięso polewamy jogurtową mieszanką i wkładamy do lodówki na ok….

WIĘCEJ >

Sałatka azjatycka

Sałatę i paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki w połówki Wszystkie składniki na sos mieszamy w rondelku i przez chwilę podgrzewamy Polewamy warzywa sosem Podajemy

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i orzechami włoskimi

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy orzechami

WIĘCEJ >

Makaron z cukinią

Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cukinię, czosnek oraz skórkę z…

WIĘCEJ >