fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z brokułami i kalafiorem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-192
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka z brokułami i kalafiorem

Przygotowanie

  • Kalafior z brokułem dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut (tak aby były miękkie, ale nadal „chrupiące”)
  • Następnie kalafior z brokułem odcedzamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • W rondlu podgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej „pasty”
  • Cały czas mieszając dolewamy do rondla mleko i gotujemy sos przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy ser żółty i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści
  • Warzywa polewamy sosem, posypujemy fetą i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (300 g)
  • Kalafior (200 g)
  • Brokuł (150 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Ser feta (45 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak z ziemniakami z grilla

Chili i zieleninę drobno siekamy Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ósemki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut, a następnie odcedzamy Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy chili,…

WIĘCEJ >

Komosanka z jabłkiem, bananem i masłem orzechowym

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach Banana obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Sałatka makaronowa po sycylijsku

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Pomidory suszone kroimy w paski Pomidorki kroimy na pół Zieleninę siekamy Wszystkie składniki wrzucamy do miski i razem delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >

Pad thai

Pastę z tamaryndy rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy z pokrojonymi kawałkami piersi z indyka. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kapustę pak choi drobno…

WIĘCEJ >