Zapiekanka z kiełbasą i fasolą
Zapiekanka z kiełbasą i fasolą
Przygotowanie
- Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Paprykę kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kiełbasy i smażymy przez ok. 4 minuty, co jakiś czas obracając
- Podsmażone kiełbasy przenosimy na talerz, a tłuszcz zachowujemy na patelni
- Na patelnię wrzucamy por oraz czosnek i smażymy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy paprykę i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dolewamy cydr i bulion, dodajemy pomidory i zagotowujemy
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Na patelnię dodajemy z powrotem kiełbasy i fasolę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Kiełbasa śląska (500 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Por (140 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Fasola czerwona z puszki (100 g)
- Cydr jabłkowy (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Wieprzowina duszona z kapustą pekińską
Karkówkę pokroić w paski centymetr szerokie, 3 cm długie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kapustę pokroić w poprzek w paski Seler wypłukać, żeby nie było piasku i pokroić w poprzek w półksiężyce…
WIĘCEJ >Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem
Topinambur gotujemy w osolonej wodzie około przez 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >Koktajl brzoskwiniowy z imbirem
Brzoskwinię kroimy na kawałki (pestki usuwamy) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Z wanilii wydłubujemy ziarenka Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą konsystencję
WIĘCEJ >