Zapiekanka z kiełbasą i fasolą
Zapiekanka z kiełbasą i fasolą
Przygotowanie
- Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Paprykę kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kiełbasy i smażymy przez ok. 4 minuty, co jakiś czas obracając
- Podsmażone kiełbasy przenosimy na talerz, a tłuszcz zachowujemy na patelni
- Na patelnię wrzucamy por oraz czosnek i smażymy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy paprykę i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dolewamy cydr i bulion, dodajemy pomidory i zagotowujemy
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Na patelnię dodajemy z powrotem kiełbasy i fasolę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Kiełbasa śląska (500 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Por (140 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Fasola czerwona z puszki (100 g)
- Cydr jabłkowy (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą
Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)
Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…
WIĘCEJ >Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki)…
WIĘCEJ >Kanapki dziecięce – rakieta z serem i ptaszek z warzywami i pestkami
Rakieta z serem Z kromki chleba wycinamy trzy części, na kształt rakiety Rzodkiewkę kroimy w plastry Z ogórka wycinamy paski Z sera wycinamy paski, gwiazdki i księżyc Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt rakiety,…
WIĘCEJ >