fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z kurczaka z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c40e6bd95-49b3-4e87-b5eb-1bd2d03506f5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z kurczaka z warzywami

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Mięso dokładnie oczyszczamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i nacieramy tłuszczem z przyprawami
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na pół
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Do naczynia żaroodpornego dokładamy ziemniaki, pomidorki oraz bób i polewamy pozostałym tłuszczem z przyprawami
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20-30 minut (po tym czasie sprawdzamy czy mięso, bób i ziemniaki są miękkie, jeśli nie – pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych zapiekanek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Bób (160 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy oraz mąkę, mieszamy i odstawiamy Imbir oraz czosnek obieramy i ścieramy na drobnych…

WIĘCEJ >

Sałatka z grillowanym camembertem

Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Wszystkie warzywa układamy na talerzu, skrapiamy oliwą…

WIĘCEJ >

Ryż z fasolą

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Ryż odcedzamy, przenosimy do miski i rozgniatamy widelcem Na…

WIĘCEJ >

Maniok z czerwoną cebulą

Maniok obieramy i kroimy w dużą kostkę Myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (woda powinna całkowicie przykrywać kawałki manioka przez cały czas gotowania, lecz nie można jej dolewać w trakcie) Gotujemy…

WIĘCEJ >