Zapiekanka z kurczaka z warzywami
Zapiekanka z kurczaka z warzywami
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy
- Mięso dokładnie oczyszczamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i nacieramy tłuszczem z przyprawami
- Ziemniaki obieramy i kroimy na pół
- Pomidorki kroimy na pół
- Do naczynia żaroodpornego dokładamy ziemniaki, pomidorki oraz bób i polewamy pozostałym tłuszczem z przyprawami
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20-30 minut (po tym czasie sprawdzamy czy mięso, bób i ziemniaki są miękkie, jeśli nie – pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Kurczak pierś (600 g)
- Pomidor koktajlowy (240 g)
- Bób (160 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Oregano suszone (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Zapiekanka z dynią i kiełbasą
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia) Do miski wydrążamy miąższ z…
WIĘCEJ >Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa
Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do…
WIĘCEJ >Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym
Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…
WIĘCEJ >Zapiekanka z kaszy gryczanej
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 3 min Dodajemy pieczarki, podsmażamy 5 min Kaszę wrzucamy do naczynia żaroodpornego…
WIĘCEJ >