Zapiekanka z kurczaka z warzywami
Zapiekanka z kurczaka z warzywami
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy
- Mięso dokładnie oczyszczamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i nacieramy tłuszczem z przyprawami
- Ziemniaki obieramy i kroimy na pół
- Pomidorki kroimy na pół
- Do naczynia żaroodpornego dokładamy ziemniaki, pomidorki oraz bób i polewamy pozostałym tłuszczem z przyprawami
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20-30 minut (po tym czasie sprawdzamy czy mięso, bób i ziemniaki są miękkie, jeśli nie – pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Kurczak pierś (600 g)
- Pomidor koktajlowy (240 g)
- Bób (160 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Oregano suszone (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pudding gryczany
Do miski wsypujemy mąkę, kakao oraz cynamon, dodajemy skórkę pomarańczową, miód oraz połowę ilości mleka i całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę Drugą połowę mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Przygotowaną masę wlewamy…
WIĘCEJ >Łosoś wędzony na szpinaku
Pomidorki kroimy na pół Na talerzu układamy szpinak oraz pomidorki, całość skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami, a na wierzch kładziemy łososia Cytrynę kroimy w pół plastry i kładziemy obok sałatki
WIĘCEJ >Dorada duszona w pomarańczach
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę w zimnej wodzie Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym Solimy, pieprzymy z każdej strony…
WIĘCEJ >Papryki faszerowane mięsem i fetą
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Papryki dokładnie myjemy, odcinamy „czapeczki”, czyli plastry od strony ogonka o grubości ok. 0,5-1 cm i wydrążamy gniazda nasienne Wszystkie papryki przyprawiamy…
WIĘCEJ >