Zapiekanka z wołowiną i cebulą
Zapiekanka z wołowiną i cebulą
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Dolewamy sos i dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając
- Dodajemy posiekaną zieleninę, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy przez ok. 75 minut, co jakiś czas mieszając
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Zapiekankę możesz podawać z makaronem lub ziemniakami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (500 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Cebula (210 g)
- Sos ostrygowy (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet z fasolką szparagową
Fasolka szparagowa Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Musli z truskawkami
Zieleninę siekamy Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki Wszystkie składniki razem mieszamy
WIĘCEJ >Sałatka z rzodkiewek
Rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ogórka obieramy i kroimy w kostkę Sałatę kroimy w paski Wszystkie składniki razem mieszamy
WIĘCEJ >Zupa marchewkowa
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >