Zapiekanka z wołowiną i cebulą
Zapiekanka z wołowiną i cebulą
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Dolewamy sos i dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając
- Dodajemy posiekaną zieleninę, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy przez ok. 75 minut, co jakiś czas mieszając
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Zapiekankę możesz podawać z makaronem lub ziemniakami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (500 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Cebula (210 g)
- Sos ostrygowy (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.