fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka ziemniaczana a’la pizza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c39ebbf8f-1aae-4865-ba37-e4299e4059f5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka ziemniaczana a’la pizza

Przygotowanie

  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek (parmezan do osobnej)
  • Pomidory kroimy w drobną kostkę
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do miski
  • Do osobnej miski wybijamy jajo, które delikatnie roztrzepujemy widelcem, dolewamy mleko, dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy
  • Następnie sosem polewamy ziemniaki (zostawiamy trochę sosu) i dokładnie mieszamy
  • W formie układamy ziemniaki, polewamy resztką sosu i wkładamy formę do piekarnika na ok. 45 minut
  • Następnie wyciągamy formę z piekarnika, a temp. zwiększamy do 220 st. C
  • Na ziemniaki nakładamy pomidory, pieczarki i salami, wierzch posypujemy żółtym serem oraz mozzarellą i wkładamy formę z powrotem do piekarnika na ok. 15-20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Ziemniak (1000 g)
  • Jogurt naturalny (125 g)
  • Majonez (60 g)
  • Cebula (50 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym

W dużej misce umieszczamy porwaną na drobne kawałki sałatę, pokrojoną drobno cebulę i szczypiorek oraz startą na grubych oczkach marchewkę Pierś z indyka kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku wraz z porem w naczyniu żaroodpornym…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski  Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy…

WIĘCEJ >

Duszone gruszki

Gruszki dusimy z masłem klarowanym i mlekiem kokosowym, dodajemy cynamon i kurkumę Truskawki, jagody, miód miksujemy. Polewamy gruszki. 

WIĘCEJ >

Tofu Stir Fry z ryżem

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Tofu kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Imbir oraz czosnek obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i ścieramy…

WIĘCEJ >