fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka ziemniaczana a’la pizza

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-188
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka ziemniaczana a’la pizza

Przygotowanie

  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek (parmezan do osobnej)
  • Pomidory kroimy w drobną kostkę
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do miski
  • Do osobnej miski wybijamy jajo, które delikatnie roztrzepujemy widelcem, dolewamy mleko, dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy
  • Następnie sosem polewamy ziemniaki (zostawiamy trochę sosu) i dokładnie mieszamy
  • W formie układamy ziemniaki, polewamy resztką sosu i wkładamy formę do piekarnika na ok. 45 minut
  • Następnie wyciągamy formę z piekarnika, a temp. zwiększamy do 220 st. C
  • Na ziemniaki nakładamy pomidory, pieczarki i salami, wierzch posypujemy żółtym serem oraz mozzarellą i wkładamy formę z powrotem do piekarnika na ok. 15-20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Salami (100 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mleko kokosowe (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z krewetkami i z chilli

Na patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chilli Podsmażamy na większym ogniu po około 1 minucie z każdej strony Doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki Układamy na talerzu ze…

WIĘCEJ >

Udka kurczaka z parmezanem

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z udek ściągamy skórę (wyrzucamy) Przygotowujemy trzy miski – do jednej…

WIĘCEJ >

Bananowo-owsiane pancakes

Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…

WIĘCEJ >

Sałatka pekińska

Kapustę szatkujemy Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy w drobną kostkę Do…

WIĘCEJ >